- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Referendumi posle kojih ništa neće biti isto | Svet sa Sputnjikom

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaReferendum u DNR o ujedinjenju s Rusijom
Referendum u DNR o ujedinjenju s Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Referendumi u Donbasu i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o ulasku u sastav Rusije podigli su ulog u konfrontaciji Rusije s Kijevom i Zapadom i povećali tenzije do tačke pucanja.
Iako je odavno jasno da stanovnici tih teritorija ne žele da ostanu deo Ukrajine jer ih je godina diskriminisala, referendumi su digli silnu prašinu i izazvali histeriju na Zapadu, ali i pokrenuli novi talas pretnji Rusiji.
Američki predsednik Džo Bajden kao odgovor na referendume pominje „brze i teške“ ekonomske sankcije protiv Rusije, kao da su silni paketi prethodnih bili spori i laki. Lideri G7 se dotle zgražavaju kako referendumi krše Povelju UN i međunarodno prava, kao da oni sami nisu i jedno i drugo prekršili nebrojeno puta. Kijev u međuvremenu pokušava da intenziviranjem napada osujeti glasanje, ne shvatajući da time samo povećava broj onih koji streme ka ujedinjenju s Rusijom.
Zašto su referendumi u četiri oblasti Ukrajine prekretnica posle koje ništa neće biti isto? Kakva može biti reakcija Zapada i dokle je u tome spreman da ide? Kako to da „civilizovanom svetu“ smetaju referendumi, a ne smeta im što ukrajinska vojska granatira civile oružjem koje je dobila sa Zapada? Zašto u zapadnim medijima poslednjih nedelja učestalo prizivaju „raspad Rusije“? Da li raste opasnost od neposrednog sukoba Rusije i NATO-a?
Odgovore na ova pitanja potražićemo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ čiji su gosti novinar Đuro Bilbija, glavni urednik informativnog portala „Fakti“ i analitičar Branko Pavlović.
Emisija „Svet sa Sputnjikom“ bavi se gorućim temama iz širokog spektra društvenog i političkog života. Vodi je Tanja Trikić, a zajednički je realizuju Sputnjik i Radio Novosti. Sada u novom terminu – svakog ponedeljka.
Referendumi posle kojih ništa neće biti isto | Svet sa Sputnjikom
 - Sputnik Srbija
▶️ Autorske emisije, ekskluzivne intervjue i analize gorućih pitanja u produkciji Sputnjika pratite u rubrici „Podkast“
12 Maj, 19:00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala