- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zapadne ocene referenduma neće skrenuti Rusiju s puta

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaGlasanje u ruskim gradovima na referendumima o pridruživanju Ruskoj Federaciji
Glasanje u ruskim gradovima na referendumima o pridruživanju Ruskoj Federaciji - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Odnos zapadnih zemalja prema referendumima o ujedinjenju republika Donbasa, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti s Ruskom Federacijom i eventualne nove antiruske sankcije neće skrenuti Rusiju s puta, već će samo učvrstiti njenu odlučnost u postizanju zadatih ciljeva, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
„Kabineti Evropske unije su prepuni najmahnitijih zagovarača antiruske politike, oni rukovode mnogim političkim partijama u raznim zemljama, predvode vlade. To takođe vidiom, ali to nas ne može skrenuti s puta, to samo učvršćuje našu rešenost da idemo napred i da u punom obimu postignemo ciljeve koje je formulisao naš predsednik i na kojima sada rade svi oni koji pomažu da se održe referendumi“, istakao je Rjabkov u razgovoru za ruski „Prvi kanal“.
Govoreći o sankcijama protiv Rusije, diplomata je rekao da je ta vrsta pritiska izgubila i „konceptualni i materijalni“ smisao.
Rjabkov je naglasio da pokušaji SAD da Rusiji diktiraju svoju volju uz pomoć sankcija neće imati uspeha i da se Rusija nikada neće potčinjavati ničijem diktatu.
„Ljudi u SAD moraju da shvate da se Rusija nikada neće povijati, da se neće potčinjavati diktatu. Ti pokušaji se beskonačno drže za jedne te iste metode u vidu sankcija, u vidu nekakvih ultimatuma, ali oni nemaju uspeha i biće i dalje neuspešni, onako kako je to bilo i do sada“, rekao je Rjabkov.
Referendumi o ujedinjenju s Rusijom održavaju se od 23. do 27. septembra u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, a rezultati glasanja biće objavljeni 28. septembra. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle sedmice izjavio da će Moskva podržati volju žitelja tih oblasti, iskazanu na referendumima.
Referendum u DNR o ujedinjenju s Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Podkast
Referendumi posle kojih ništa neće biti isto | Svet sa Sputnjikom

Moskva: Politika SAD zasnovana na sukobu s Rusijom sve više zabrinjava

Politika Vašingtona, zasnovana na sukobljavanju s Moskvom, izaziva sve veću zabrinutost, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
„Posao se promenio. Mi se u pravom smislu te reči bavimo upravljanjem krizom, sve oštrijom. Stalno moramo da se bavimo ponašanjem Amerikanaca koje izaziva sve veću zabrinutost“, rekao je Rjabkov.
Prema njegovim rečima, SAD moraju da se „ohlade“ i da prekinu da izazivaju napetost u odnosima, jer bi situacija mogla da se približi veoma opasnoj granici.
„Iznova i iznova govorimo američkim sagovornicima, ako ćemo da upotrebimo maksimalno neutralne reči, da oni moraju da se, kako se to kaže, ohlade i da ne zatežu situaciju, da je ne približavaju opasnoj granici“, rekao je Rjabkov.
Diplomata je istakao da je Moskva u više navrata upozoravala Vašington da američka podrška Kijevu predstavlja tu opasnu granicu.
„U više navrata smo slali upozoravajuće signale američkim kolegama da njihovo nesuzdržano, neprekidno povećavanje svih oblika podrške Kijevu, uključujući i podršku njihovih saveznika, sve nas približava opasnoj granici“, rekao je Rjabkov.
Prema njegovoj oceni, agresivnost Vašingtona raste, zbog čega je Moskva primorana da neprekidno šalje američkoj adinistraciji signale koji treba da preduprede njene bezobzirne poteze.
„Ti signali svedoče o tome da se vrlo odgovorno odnosimo prema sopstvenim granicama“, istakao je Rjabkov i dodao da Rusija nije prekinula dijalog sa SAD, uključujući i razgovore o pitanjima nuklearne bezbednosti.
Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio da SAD i dalje aktivno koriste mogućnosti direktnih kontakata s ruskim rukovodstvom i dodao da su SAD direktno upozorile ruske vlasti na „katastrofalne“ posledice upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.
Rjabkov je, međutim, naglasio da nema nikakvih promena u pristupu Rusije pitanju eventualne upotrebe nuklearnog oružja, te da je sve u skladu s ruskom vojnom doktrinom i osnovama državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja.
On je ocenio da je smešno slušati kritiku Vašingtona na račun Moskve u vezi s kontrolom nad naoružanjem, jer su SAD zemlja koja je sama raskinula osnovne sporazume u toj oblasti.
„Smešno je slušati izjave o privrženosti kontroli nad naoružanjem od zemlje koja je poslednjih godina napravila niz potpuno neopravdanih i višestruko neprihvatljivih poteza, usmerenih upravo na deomntažu ključnih elemenata međunarodnog sistema kontrole nad naoružanjem“, rekao je Rjabkov.
Prema njegovim rečima, Rusija očekuje nastavak dijaloga sa SAD o Sporazumu o kontroli strateškog ofanzivnog naoružanja.
„Ruska Federacija nastavlja dijalog o konkretnim pitanjima Sporazuma o kontroli strateškog ofanzivnog naoružanja, danas jedinog preostalog instrumenta u toj sferi koji osigurava relativnu predvidivost i stabilnost“, naglasio je Rjabkov i dodao da se nada da će zdrav razum u toj sferi prevladati.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
SVET
Blinken: SAD imaju plan u slučaju da Rusija primeni nuklearno oružje u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala