- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: SAD imaju plan u slučaju da Rusija primeni nuklearno oružje u Ukrajini

© AP Photo / David Dee DelgadoAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države imaju razvijen akcioni plan u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu televiziji „Si-Bi-Es“.
Blinken, međutim, nije naveo koji su to konkretni koraci koje bi Vašington mogao da preduzme u slučaju ovakvog razvoja događaja.
„Neću da ulazim u pitanje kakve će biti posledice. Svaka upotreba nuklearnog oružja imala bi katastrofalne posledice, naravno, za zemlju koja ga je upotrebila, ali i za mnoge druge“, ocenio je on.
Kako je napomenuo, američka administracija je saopštila ruskim zvaničnicima o potrebi da se zaustave neodgovorne izjave u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja.
On je dodao da je Vašington stupio u direktan kontakt sa Rusijom zbog objavljenih pretnji o upotrebi nuklearnog oružja.
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
RUSIJA
Amerika upozorila Rusiju na posledice upotrebe nuklearnog oružja
„Da, veoma je važno da Moskva direktno od nas čuje i od nas sazna da će posledice biti strašne“, istakao je on.
On je naveo da trenutno ne postoje nikakvi zakulisni pregovori za rešavanje sukoba u Ukrajini.
„Nema razgovora, jer Rusija trenutno ne pokazuje spremnost da učestvuje u konstruktivnim razgovorima. Ako i kada se ovo promeni, učinićemo sve da podržimo diplomatski proces“, naglasio je američki državni sekretar.
Blinken je dodao i da svet nikada neće priznati LNR, DNR, Hersonsku i Zaporošku oblast kao deo Rusije, a Ukrajina, prema njegovim rečima, ima pravo da ih „vrati“.
Referendumi se održavaju u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine. Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim saveznicima, odbijaju da priznaju njihov legitimitet i prete Rusiji sankcijama ako ove zemlje budu pripojene.
Referendum o ulasku u sastav Rusije počeo je 23. septembra. Glasanje će trajati pet dana, do 27. septembra, a rezultati će biti objavljeni 28. septembra.
Vladimir Putin je nedavno u obraćanju naciji izjavio da će Rusija u slučaju bilo kakve pretnje teritorijalnoj celovitosti, bezuslovno iskoristiti sva sredstva kojima raspolaže i da to nije blef. Međutim, nije pominjao nikakvo nuklearno oružje.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je „nepristojnim“ nepravilno citiranje Putinovog govora o „nuklearnoj pretnji“.
O tome šta je ruski predsednik Vladimir Putin mislio kad je rekao da ne blefira u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Pogledajte i ceo govor Vladimira Putina o objavi delimične mobilizacije sa prevodom na srpski:
Referendum u DNR o ujedinjenju s Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Podkast
Referendumi posle kojih ništa neće biti isto | Svet sa Sputnjikom
Raketna proba novog ruskog PRO sistema na poligonu Sari Šagan u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
RUSIJA
Američki mediji: Zapad neće upotrebiti nuklearno oružje protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala