- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenkovi T-72 ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kadirov: Prelazi se na novu taktiku vojne operacije u Ukrajini

Pratite nas
U toku je 209. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da Rusija želi da završi što pre konflikt u Ukrajini. I Hersonska oblast se sprema za referendum o ulasku u sastav Rusije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:28 20.09.2022
Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da se prelazi na novu taktiku specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Gotovo. Prelazimo na novu taktiku specijalne operacije protiv ukronacista. Nećemo se više gnjaviti s njima… Protivnik će se uskoro suočiti sa najtežim posledicama novog plana odmazde. Sve naše dosadašnje akcije sada će im izgledati kao dečja igra. Banderovci, ostalo vam je malo vremena za odmor, biće veoma, veoma loše“,, napisao je Kadirov na Telegramu.
22:10 20.09.2022
22:08 20.09.2022
Ukrajinski izviđačko-udarni dron oboren je na prilazu Melitopolju, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, aktiviran je protivvazdušni sistem Ruske garde.
21:19 20.09.2022
Evropska unija bi mogla da uvede nove sankcije protiv Rusije ukoliko se održe referendumi, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Borelj je dodao da ne priznaje rezultate referenduma u ​​ DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
„EU najoštrije osuđuje planirane nelegalne ‘referendume’ koji su usmereni protiv legitimnih i demokratski izabranih ukrajinskih vlasti, narušavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava. Rezultat takvih dejstava biće nevažeći, neće dobiti priznanje od EU i država-članica“, rekao je šef evropske diplomatije.
20:58 20.09.2022
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je tokom 77. sednice Genralne skupštine UN da je spreman da nastavi dijalog sa Rusijom u cilju obnavljanja mira.
Takođe je pozvao da se ne dozvoli nova podela sveta na suprotstavljene blokove i saveze.
20:11 20.09.2022
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
NATO, Pentagon, Pariz i Berlin se oglasili povodom najavljenih referenduma o pridruživanju Rusiji
19:10 20.09.2022
Oslobođena teritorija Zaporoške oblasti će nakon referenduma proglasiti nezavisnost u postojećim administrativnim granicama, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za emisiju „Solovjov uživo“.
On je dodao da je trenutno oslobođeno 73 odsto Zaporoške oblasti. Međutim, glavni grad i regionalni centar – Zaporožje – na desnoj obali Dnjepra ostaje pod kontrolom ukrajinskih vlasti.
18:39 20.09.2022
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra da je neophodno naći razumno diplomatsko rešenje za izlazak iz ukrajinske krize.
„Važno je zajednički naći razumno, pravedno i održivo diplomatsko rešenje koje će omogućiti Rusiji i Ukrajini da dostojanstveno izađu iz krize“, rekao je on u obraćanju svetskim liderima na zasedanju Generalne skupštine UN.
Pozvao je međunarodne organizacije i sve zemlje da iskreno podrže napore Turske u cilju uspostavljanja održivog mira u Ukrajini.
On je pre govora u UN telefonom razgovarao sa ukrajinsim liderom Vladimirom Zelenskim.
18:31 20.09.2022
Ukrajinske trupe raketirale su Kahovsku hidroelektranu, ruski PVO sistemi oborili su osam ciljeva u vazduhu, saopštila je uprava Kahovskog okruga.
18:26 20.09.2022
Ukrajinska vojska izvela je napad na Zaporošku nuklearnu elektranu i oštetila sistem za hlađenje, navode lokalne vlasti.
Napad je izvršen ekplozivnim fragmentacionim granatama.
17:41 20.09.2022
Šolc: Imitacija referenduma na istoku Ukrajine neće biti priznata
Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da Berlin neće priznati rezultate referenduma na istoku Ukrajine.
„Rusija je dužna da povuče svoje snage. Ukrajina ima pravo da brani celovitost, suverenitet svoje zemlje. Mi u tome podržavamo Ukrajinu. S tim u vezi, potpuno je jasno da ta imitacija referenduma ne može biti priznata“, rekao je Šolc na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.
17:19 20.09.2022
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Referendumi o ulasku LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije od 23. do 27. septembra
17:03 20.09.2022
Dobrovoljci Donjecke i Luganske Narodne Republike će nakon ulaska republika u sastav Rusije preći u status vojnika Oružanih snaga Rusije, saopštio je predsedavajući Odbora za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.
„Vojno ćemo svakako ojačati (situaciju u slučaju da DNR i LNR uđu u sastav Rusije). Ovde ima mnogo komponenata, počev od toga da će ti momci, koji se sada bore u sastavu dobrovoljačkih jedinica Donjecke i Luganske Narodne Republike, postati punopravni vojnici ruske vojske. To značajno menja stvari na više načina“, istakao je Kartapolov.
16:15 20.09.2022
Šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je da je potpisao ukaz o formiranju dobrovoljačkih odreda.
On je rekao da mnogi građani te oblasti već učestvuju u oružanim dejstvima na granici u sastavu ruske vojske.
„Došlo je vreme da se deluje odlučno, da se da doprinos zajedničkoj pobedi. Spremni smo da sa oružjem u rukama štitimo našu budućnost u kojoj nema mesta za naciste, teroriste, ubice žena, one zbog kojih deca ostaju siročići, koji gađaju raketama mirne gradove pokušavajući da zaplaše nevine ljude, unose nesreću u naše porodice i ubijaju našu decu. Prijavljivanje dobrovoljaca biće uskoro objavljeno“, rekao je on.
Prvi takav odred imaće 240 pripadnika koji će proći neophodnu vojnu obuku, a zadatak će im biti da štite gradove od ukrajinskih diverziono-obaveštajnih grupa.
15:36 20.09.2022
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš založio se u obraćanju Generalnoj skupštini svetske oranizacije, da se eliminišu preostale prepreke za izvoz ruskog đubriva, uključujući amonijak.
Prema njegovim rečima, već ima vesti da farmeri u zapadnoj Africi i drugim delovima imaju manje prinose zbog cene i usled toga što im je đubrovo iz Rusije nedostupno.
On je komentarisao i događaje u Ukrajini. Izrazio je zabrinutost zbog informacija o pronalasku navodnih masovnih grobnica u Izjumu, za koje Kijev optužuje Rusiju.
15:24 20.09.2022
Finska je predložila Evropskoj uniji da turističke vize budu obuhvaćene sankcionim merama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
„Finska je predložila, u cilju jačanja jedinstva EU, da turističke vize budu uključene u sferu sankcija. Finska smatra da je važno da se preduzmu koraci u cilju postizanja jedinstveneog stava EU po pitanju viznih ograničenja prema Rusiji“, navodi se u saopštenju.
Kako se precizira, ako nekom državljaninu Rusije odbiju vizu na nekoj granici, ili ona bude poništena, druge zemlje, zahvaljujući Šengenskom informacionom sistemu, da spreče ulazak te osobe preko svoje granice. Time se sprečavaju pokušaji lica da uđu u šengen zonu preko neke druge granice, bilo kopnene bilo vazdušne.
15:20 20.09.2022
Ukrajinske snage pokušale su da izvedu ofanzivu u oblasti mesta Orehovo u Zaporoškoj oblasti, ali je taj pokušaj osujećen delovanjem artiljerije, rekao je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ i član saveta administracije oblasti Vladimir Rogov.
„Poginulo je više desetina ukrajinskih vojnika, uništena je vojna tehnika. Pokušaj ofanzive sasečen je u korenu. Delovala je naša teška artiljerija i minobacači“, rekao je Rogov.
Od onih koji su predvodili ukrajinskih napad niko nije preživeo, dodao je on.
15:08 20.09.2022
Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak izjavio je da će na istoku zemlje biti raspoređeni američki helikopteri „apač“ i tenkovi „ejbrams“.
Tokom obilaska poligona u mestu Nova Demba gde su u toku američko-poljsko-britanske vojne vežbe, on je rekao da će biti ojačana 18. divizija čiji je zadatak da čuva „Brestska vrata“ i da spreči eventualni napad na Poljsku sa istoka.
„’Brestska vrata’ je ravan predeo koji se proteže od istoka do Visle. Potrebno nam je da 18.divizija, ‘Gvozdena divizija’ učini nemogućim napad na Poljsku sa istoka“, rekao je on.
15:01 20.09.2022
Stanovnici sela Činkšor, oblast Brašov, Rumunija, blokiraju tehniku NATO na lokalnom mostu.
Preko tog mosta se prevozi materijal na poligon gde se gradi vojna baza za potrebe borbene grupe NATO, javlja Sputnjik Moldavija.
Lokalni stanovnici postavljaju betonske blokove kako vi sprečili kretanje kamiona.
14:45 20.09.2022
LNR određuje posmatrače koji će kontrolisati sprovođenje referenduma
Javna komora Luganske Narodne Republike (LNR) imenuje posmatrače koji će nadgledati referendum o pristupanju LNR-a Rusiji, navodi se u tekstu zakona „O referendumu Luganske Narodne Republike po pitanju ulaska u sastav Ruske Federacije“.
„Kako bi se održalo glasanja i prebrojali glasovi učesnika referenduma, ustanovili rezultati glasanja na referendumu i odredili rezultati referenduma, Javna komora Luganske Narodne Republike će imenovati posmatrače“, navodi se u sedmoj tački zakona.
U zakonu piše, da strane posmatrače akredituje centralna izborna komisija LNR-a nakon dobijanja poziva i dozvole. Prava da pošalje pozive stranim posmatračima ima lider LNR-a, Narodni savet LNR-a, Javna komora LNR-a, Ministarstvo inostranih psolova LNR-a i Centralna izborna komisija LNR-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala