- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

NATO, Pentagon, Pariz i Berlin se oglasili povodom najavljenih referenduma o pridruživanju Rusiji

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa smatrati „nelegitimnim“ predstojeće referendume o pridruživanju Rusiji, te da međunarodna zajednica treba da ih osudi. Istovremeno, Berlin i Vašington poručuju da neće priznati rezultate referenduma.
„Ovo je dalja eskalacija… Međunarodna zajednica treba da osudi ovo nedopustivo kršenje međunarodnog prava i da poveća podršku Ukrajini“, navodi se u saopštenju Stoltenberga.
Kako je rekao nemački kancelar Olaf Šolc, Berlin neće priznati rezultate referenduma na istoku Ukrajine.
„Rusija je dužna da povuče svoje snage. Ukrajina ima pravo da brani celovitost, suverenitet svoje zemlje. Mi u tome podržavamo Ukrajinu. S tim u vezi, potpuno je jasno da ta imitacija referenduma ne može biti priznata“, rekao je Šolc na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.
Oglasio se i portparol Pentagona Patrik Rajder koji je rekao da SAD smatraju da su predstojeći referendumi o pridruživanju Rusiji inicijativa same Rusije da „anektira teritoriju Ukrajine“.

„Inicijative Rusije da postavi temelj za aneksiju teritorije Ukrajine deo su njenog scenarija. Niko neće verovati referendumima, SAD ih neće priznati“, rekao je Rajder.

Kako je dodao, održavanje referenduma neće uticati na dalju podršku Ukrajini koju pružaju SAD i međunarodni partneri.
Sa svoje strane, francuski predsednik Emanuel Makron smatra da međunarodna zajednica neće priznati referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti i da oni neće imati pravnu snagu.
„Jedino što može da da rezultat jeste povlačenje ruske vojske i povratak pregovorima pod uslovima ukrajinske strane i zaključivanje mira. To što je Rusija objavila je parodija“, rekao je Makron u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN.
Javne komore DNR i LNR obratile su se 19. septembra liderima republika Denisu Pušilinu i Leonidu Pasečniku sa inicijativom da se hitno održe referendumi o ulasku u sastav Rusije. Kako je saopštio predsednik Narodnog veća LNR Denis Mirošničenko, referendumi o ulasku Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije biće održani od 23. do 27. septembra.
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Referendumi o ulasku LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije od 23. do 27. septembra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala