- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Referendumi o ulasku LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije od 23. do 27. septembra

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Rusije
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Pratite nas
Referendumi o ulasku Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije biće održani od 23. do 27. septembra.
„Referendum o ulasku Luganske Narodne Republike u sastav Ruske Federacije kao konstitutivnog entiteta Ruske Federacije biće održan od 23. do 27. septembra", saopštio je predsednik Narodnog veća LNR Denis Mirošničenko.
Referendumsko pitanje će glasiti: Da li ste za ulazak LNR u sastav Ruske Federacije, kao pravnog subjekta Ruske Federacije?
U isto vreme biće održani i referendumi u Donjeckoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
Poslanici Narodnog veća DNR usvojili su zakon o referendumu.
Zakon o referendumu Donjecke Narodne Republike po pitanju ulaska u sastav Ruske Federacije kao subjekta RF stupio je na snagu u DNR.
Istovremeno, Centralna izborna komisija Rusije je saopštila da će pomoći izbornim komisijama DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti da pripreme izborna mesta na teritoriji Rusije za građane koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove.
Centralna izborna komisija za referendum o ulasku DNR u sastav Rusije održala je prvi sastanak u Donjecku. Razmotreni su organizaciona pitanja.
Ranije je parlament Luganske Narodne Republike usvojio zakon o održavanju referenduma u republici. Već ga je potpisao lider LNR Leonid Pasečnik.
Šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki takođe je saopštio da će referendum o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Rusije biti održan od 23. do 27. septembra, kao i da je odgovarajući dokument već potpisan.
Juče su Javne komore Luganske i Donjecke Narodne Republike izašle sa inicijativom da se pod hitno sprovedu referendumi o ulasku u sastav Ruske Federacije.
Kako pokazuju istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnjenja INSOMAR, ogromna većina stanovnika DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti želela bi da njihove teritorije po završetku specijalne operacije uđu u sastav Rusije. Na glasanje namerava da izađe 83 odsto u LNR, 80 odsto u DNR, 72 odsto u Zaporoškoj oblasti i 65 odsto u Hersonskoj oblasti.
Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Državna duma će podržati odluku stanovnika Donbasa ako odluče da postanu deo Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala