- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pod pritiskom Vašingtona: Koje oružje Berlin planira da isporuči Kijevu

© Flickr / cszarNemački tenk "Leopard"
Nemački tenk Leopard - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Pratite nas
Po naredbi i pritisku Vašingtona, Berlin planira da isporuči Kijevu tenkove, kao i teška oklopna vozila. Isporuka ovog oružja, kako ocenjuje za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, neće promeniti tok specijalne operacije, ali će zato, dovesti do još veće nestašice, kako na evropskim skladištima, tako i u nemačkom Bundesveru.
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je vladu i saveznike iz Alijanse da Kijevu obezbede tenkove i teška oklopna vozila. Prema njenim rečima, isporuka oružja se ne može odlagati, pošto se „Ukrajina nalazi na prekretnici vojne kampanje“.
Kako piše nemački tabloid „Bild“, veliki deo vlade zalaže se za isporuku dodatnog naoružanja Ukrajini, uključujući tenkove Leopard 1 i Leopard 2, oklopna vozila „Marder“, kao i oklopne transportere „Fuks“.

Prilično staro oružje

Kako kaže za Sputnjik predsednik fondacije „Osnovanije“ Aleksej Anpigolov, Berlin planira da isporuči Kijevu prilično staro oružje. Prema njegovim rečima, Leopard 1 su izuzetno stari tenkovi, koji su proizvedeni 60-ih godina. Ovi tenkovi mogu biti od koristi Oružanim snaga Ukrajine samo prilikom vođenja borbi iz zasede.
Što se tiče Leoparda 2, prema rečima Anpigolova, ovo su malo bolji i moderniji tenkovi. Najnovija modifikacija A7 ima efikasan sistem za kontrolu vatre, kao i dalekometne nišane.
„Leopard 2 se ne nalazi samo na službi u Nemačkoj, nego i u Švajcarskoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj, Turskoj... Ovo je prilično dobar tenk. Bolji od ovog, Nemci još uvek nisu proizveli“, objašnjava naš sagovornik.
U novom paketu vojne pomoći, osim tenkova Leoparda 1 i Leoparda 2, nalaziće se i oklopna vozila „Marder“, kao i oklopni transporteri „Fuks“.
„Marder“ je lako oklopno vozilo koje je u službi nemačke vojske od 1970-ih. Njegova glavna karakteristika je velika brzina. „Marder“ ne može da izdrži udar granata. Ovo vozilo služi isključivo za prevoz pešadije“, konstatuje Anpigolov. Naoružanje „Mardera“ je, međutim, prilično skromno. On ima automatski top kalibra 20 mm, dva mitraljeza kalibra 7,62 mm i protivoklopni sistem „Milan“.
Za transport pešadije, Berlin planira da isporuči Kijevu i oklopne transportere „Fuks“, koji su u upotrebi od 1979. godine. Bundesver ima oko 360 vozila ovog tipa u raznim modifikacijama. Oni su se aktivno koristili u Avganistanu i pokazali se kao pouzdana oprema. „Fuks“ može poslužiti u više svrha: za transport vojnika i opreme na bojištu, izviđanje teritorije i elektroničko presretanje.

Prazne se evropska skladišta

Međutim, ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, kaže da na nemačkom skladištu nema dovoljno količine ovog naoružanja koje Berlin treba da isporuči Kijevskom režimu.
„Sve isporuke naoružanja, vrše se iz evropskih skladišta. Ranije se oružje odavde uzimalo za korišćenje u raznim oružanim sukobima, u kojima su učestvovale mnoge zemlje pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država. Zemlje NATO su, na primer, učestvovale u sukobima na Bliskom istoku, kao i u Avganistanu. Zbog toga je došlo do velike potrošnje municije“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema njegovim rečima, nemačka vojna industrija je imala ozbiljnih problema.
„Svi nemački ministri odbrane su u poslednjih 12 godina sekvestrirali budžete koji su bili namenjeni vojsci. Osim toga, bilo je problema i sa vojnom opremom koju su koristile nemačke Oružane snage: neosposobljeno je oko 40 odsto površinskih brodova, kao i podmornica“, konstatuje Leonkov.

Vašingon vrši pritisak na Berlin

Nemci se, naglašava Leonkov, nalaze pod pritiskom Vašingtona, te zbog toga izjavljuju i obećavaju da će Kijevu isporučiti tenkove i oklopna vozila.
„Ove tenkove, kao i samohodne artiljerijske nosače, tek treba proizvesti u velikim količinama. Za to je potrebno mnogo vremena“, objašnjava Leonkov.
Slično mišljenje deli i Anpigolov. Prema njegovim rečima, Kijevski režim pod dirigentskom palicom Vašingtona, ucenjuje Berlin.
„Da bi se napravilo samo sto tenkova, potrebno je čak 65 meseci. Nemci bi mogli da počnu da isporučuju Kijevu naoružanje za neke, otprilike, tri godine“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Podsetimo, Berbok je u intervjuu za list „Bild am zontag“, izjavila da Nemačka namerava da pomaže Ukrajini koliko god bude potrebno, ali za sada ne može da isporučuje sve što Kijev želi. Ona je dodala da shvata da Ukrajinci žele brže i véće isporuke.
„Ali naše zalihe nemaju velike količine trenutno potrebnih funkcionalnih, savremenih sistema spremnih za isporuku. Takođe smo obéćali našim partnerima na Baltiku dá ćemo štititi svaki ugao teritorije NATO-a“, dodala je ministarka.
Treba napomenuti da od početka godine SAD, kao i druge zapadne zemlje, povećale su isporuke oružja i municije Ukrajini. Ovaj proces je nastavljen nakon početka specijalne ruske operacije.
Nemački tenk Leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šta će biti sa isporukom tenkova: Nemačka odbila zahtev Ukrajine
Američki višecevni bacač raketa Himars - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kojim oružjem Sjedinjene Države i Evropa pumpaju Ukrajinu u poslednjih nekoliko meseci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala