- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kojim oružjem Sjedinjene Države i Evropa pumpaju Ukrajinu u poslednjih nekoliko meseci

© AP Photo / Corey DicksteinAmerički višecevni bacač raketa "Himars"
Američki višecevni bacač raketa Himars - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Od početka specijalne vojne operacije, zemlje NATO i EU pumpaju Ukrajinu ofanzivnim oružjem. Kako ocenjuje za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, ukrajinskim Oružanim snagama u poslednjih nekoliko meseci, neprestano pristižu tovari zapadnog oružja, od raketa, višecevnih raketnih bacača, protivbrodskih sistema do dronova-kamikaza.
U poslednje vreme, Vašington, London i Brisel aktivno isporučuju ukrajinskim vojnicima kako protivradarske i protibrodske rakete, tako i savremenu artiljeriju. Među najpoznatijim zapadnim oružjem kojim uveliko rukuju ukrajinske Oružane snage su rakete AGM-88 HARM, višecevni raketni bacači M 142 „HIMARS“, protivbrodski sistem RGM-84 „Harpun“, višecevni raketni lanser M270 MLRS i dronovi-kamikaze „Svičblejd“.

„Nisu pokazale veliku efektivnost“

Prema rečima Leonkova, AGM-88 HARM su protivradarske rakete.
„Ove rakete su pre mesec dana isporučene Oružanim snagama Ukrajine. Tada je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo počelo da dobija avione MiG 29, koji se koriste za primenjivanje ove vrste municije. AGM-88 HARM se koristi za uništavanje radara koje koriste neprijateljski sistemi PVO, elektronskih obaveštajnih stanica i svih uređaja koji rade u radio-frekventnom opsegu“, objašnjava sagovornik Sputnjika, dodajući da domet ove rakete iznosi do 150 kilometara.
Međutim, Leonkov kaže da ova raketa nije pokazala preveliku efektivnost tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. „Još uvek nije bilo izveštaja o uništavanju radara koje koriste ruski sistemi protivvazdušne odbrane. To je zbog činjenice da naše Oružane snage imaju protivvazdušne raketne sisteme koji su stvoreni za uništavanje ovakvih raketa.
AGM-88 HARM nisu pokazale veliku efektivnost, koju su Ukrajinci očekivali od ove rakete“, konstatuje stručnjak. On dodaje da je rusko Ministarstvo odbrane saopšilo da su Oružane snage Rusije uništile prilično veliki broj AGM-88 HARM.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šef NATO: Raspoređujemo nove snage na istočnim granicama
Što se tiče protivbrodskih raketa RGM-84 Harpun, njihov domet dostiže 120 kilometara. Oružane snage Ukrajine ove rakete ne koriste sa brodova, već sa kamiona. Za lansiranje RGM-84 Harpuna koriste se dva vozila: na prvom se nalazi raketni bacač, dok je na drugom izvor napajanja. Rukovanjem oružja, prema rečima stručnjaka, ukrajinske Oružane snage obučavali su specijalisti zemalja NATO.

Oružje za nanošenje udara na civilne objekte

Osim AGM-88 HARM i RGM-84, američke vlasti su ukrajinskim Oružanim snagama isporučile višecevne raketne bacače M 142 „HIMARS“, višecevne raketne lansere M270 MLRS i dronove-kamikaze „Svičblejd“.
Prema rečima Leonkova, višecevni raketni bacač M 142 „HIMARS“ je sistem koji se u specijalnoj operaciji na teritoriji Ukrajine koristi za nanošenje udara na neprijateljske objekte.
„Ovo oružje se koristi za nanošenje udara na Antonovski most – objekat koji povezuje Hersonsku oblast preko Dnjepra sa Krimom. Više od stotinu HIMARSA korišćeno je za reketiranje ovog mosta. Međutim, most nije srušen, samo je oštećen. Zbog toga, ova vrsta oružja nije pokazala posebnu efektivnost“, objašnjava sagovornik, dodajući da se HIMARS aktivno koristi i za izvođenje terorističkih napada na objekte civilne infrastrukture Luganske i Donjecke Narodne Republike.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj o bezbednosnim garancijama Kijeva: Razlozi za specijalnu operaciju sve aktuelniji

Za terorisanje civila

Što se tiče višecevnih raketnih lansera M 270 MLRS, prema rečima Leonkova, ovo je „dvostruki“ HIMARS koji se koristi za uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila, kao i terorisanje civila.
„Ako HIMARS ima šest kontejnera za lansiranje, onda MLRS ima 12. Oni su se koristili u ofanzivi Harkova, sa položaja grada Čugujeva“, ističe sagovornik.
Ovo oružje, kako kaže Leonkov, može da lansira ne samo raketne projektile, već i taktičke. Domet vođenih i nevođenih projektila iznosi od 30 do 80 kilometara, dok taktičkih od 165 do 300 kilometara.
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Izveštaj ruske vojske: Ukrajina u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti izgubila do 500 vojnika
Osim M 270 MLRS, ukrajinska vojska rukuje i dronovima, koji spadaju u klasu udarne municije. Prema rečima Leonkova, postoje dve vrste „Svičblejda“ – protivpešadijski i protivtenkovski. Svičblejd 300 težak je nešto više od 2,5 kilograma. On može da stane u običan vojnički ranac. Domet leta je do deset kilometara, dok je brzina krstarenja 100 kilometara na sat.
„Svičblejd 300 se koristi za uništavanje vozila i žive sile. Aktivno je korišćen tokom ofanziva“, objašnjava sagovornik. Što se tiče Svičblejda 600, on je veći i teži. Njegova težina iznosi oko 23 kilograma. Pogađa ciljeve na udaljenosti do 40 kilometara. Prema rečima Leonkova, ovo oružje je efikasno u borbi protiv svih modernih oklopnih vozila.
Podsetimo, od početka godine SAD, kao i druge zapadne zemlje povećale su isporuke oružja i municije Ukrajini. Ovaj proces je nastavljen nakon početka specijalne ruske operacije. Pored borbenih vozila, kijevski režim dobija velike količine protivvazdušnih raketnih sistema „Stinger“ i „Starstrik“, rakete „Džavelin“ i „NLAV“, lake protivtenkovske topove i haubice, dronove-kamikaze, malokalibarsko oružje, šlemove i pancire.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala