- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kremlj o bezbednosnim garancijama Kijeva: Razlozi za specijalnu operaciju sve aktuelniji

© Sputnik / Alekseй LebedevPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Razlozi za specijalnu operaciju postaju aktuelniji, Kijev zadržava orijentaciju ka ulasku u NATO, prokomentarisao je dokument o bezbednosnim garancijama koji je objavila Ukrajina Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika.
„Generalno, govorimo o određenom dokumentu i niko ne krije da se taj dokument ima u vidu pre ulaska Ukrajine u NATO, odnosno ostaje referentna tačka za članstvo u NATO. Shodno tome, glavna pretnja našoj zemlji ostaje, pa čak i jedan od razloga zbog kojih je bilo neophodno sprovesti specijalnu vojnu operaciju postaje sve aktuelniji. De fakto, verovatno, i de jure, situacija je upravo ovakva“, rekao je Peskov novinarima.
On je precizirao da se time ponovo stavlja akcenat na aktuelnost i neophodnost specijalne vojne operacije u cilju osiguranja bezbednosti i nacionalnih interesa.
„Da, tamo je takođe bilo reči o nekim bezbednosnim garancijama, iako u vidu sasvim drugačijeg teksta. Ali, kako je poznato, ukrajinska strana je odustala od parafiranja tog teksta i taj proces je već završen“, istakao je Peskov, odgovarajući na pitanje može li taj tekst biti predmet pregovora, jer su bezbednosne garancije razmatrane u Istanbulu.
Peskov je dodao da ukoliko dokument bude potpisan, reakcija Moskve biće negativna.

„U slučaju postojećeg statusa kvo i postojeće situacije, teško da će neko moći dati Ukrajini veće bezbednosne garancije od rukovodstva te zemlje. Samo vlasti te države mogu da preduzmu akcije koje će shodno tome eliminisati pretnju po Rusku Federaciju. Oni odlično znaju koje su to akcije“, dodao je Peskov.

Prethodno je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da će predlozi izneti u ukrajinskom projektu o bezbednosnim garancijama o nastavku vojne i finansijske pomoći zapadnih zemalja Kijevu „opustošiti“ te države.
Ranije je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev izjavio da kijevski režim nastavlja da izmišlja neke „bezbednosne garancije“ za budućnost, ali je jasno da ih Ukrajini ne mogu dati nikakvi susedi.
Kabinet ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog objavio je nacrt „Kijevskog sporazuma o bezbednosti“ – nacrta dokumenta o davanju međunarodnih garancija Kijevu. Između ostalog, uz nacrtu dokumenta se navodi da zemlje koje potpišu ukrajinske bezbednosne garancije biće dužne da pruže Ukrajini vojnu pomoć u slučaju agresije protiv nje.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
„Rojters“: Putin odbacio sporazum Kremlja i Kijeva; Peskov: To nema veze sa stvarnošću
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Duma otkrila protiv kojeg glavnog ruskog aduta se Zapad sada bori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala