- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šta će biti sa isporukom tenkova: Nemačka odbila zahtev Ukrajine

© AFP 2023 / PATRIK STOLLARZNemački tenk "Leopard 2"
Nemački tenk Leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Nemačka ne planira da sama šalje Ukrajini tenkove proizvedene na Zapadu, izjavila je u intervjuu nemačkom listu „Funke“ ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht.

„Ne želimo da Nemačka deluje sama i uvek ćemo donositi odluke u konsultaciji sa našim partnerima“, rekla je ona, komentarišući zahteve Ukrajine da joj se isporuče tenkovi zapadne proizvodnje kao što je „Leopard 2“, prenosi nemački portal N-tv.

Berlin je nekoliko puta naglašavao, da je tu odluku doneo u dogovoru sa saveznicima.
Nemačka ministarka odbrane saopštila je ranije da je Nemačka isporučila novu vojnu pomoć Ukrajini. Nemačke vlasti odlučile su da se ograniče na dva višecevna raketna sistema „MARS II“ i 50 oklopnih vozila „Dingo“. Ona je navela i da je Bundesver iscrpeo zalihe oružja za Ukrajinu, pritom je Kijev nastavio da traži još više naoružanja.
Rusija je ranije svim zemljama poslala protestnu notu, uključujući SAD, zbog isporuka naoružanja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret sa zapadnim oružjem za Kijev biti legitiman cilj. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da pumpanje Ukrajine oružjem ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: Odbijanje Nemačke da isporučuje tenkove povezano sa njenom nacističkom prošlošću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala