- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Kirgiziji u toku najmasovnija evakuacija stanovništva u istoriji

© Sputnik / Igorь Egorov / Uđi u bazu fotografijaGranica Kirgizije i Tadžikistana
Granica Kirgizije i Tadžikistana - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Evakuacija stanovništva iz pograničnih sela u Kirgiziji, u trenutnom konfliktu sa Tadžikistanom, je najmasovnija u istoriji zemlje, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Kirgizije Marat Imankulov.
Vlasti u Kirgiziji su saopštile da je evakuisano više od 142 hiljade građana, od kojih je njih 136 hiljade iz Batkenske oblasti, pet hiljada iz Oške oblasti i njima je dostavljeno oko 600 tona humanitarne pomoći.
Imankulov nije isključio mogućnost da su na strani Tadžikistana tokom pograničnih sukoba učestvovali teroristi. Napomenuo je i da su oni pucali na sve strane po civilima i naseljima i da Kirgizija ima video snimke koji to potvrđuju. Kako je pojasnio, na nekim kadrovima su identifikovani građani Avganistana.

„U ovom trenutku je očuvano primirje. Dogovorili smo se o povlačenju teške tehnike i naoružanja i kontrolu tih odluka“, rekao je on i pozvao vlasti Tadžikistana da u budućnosti ne pokušavaju da pogranične probleme rešavaju vojnim putem.

Komentarišući štetu koja je pričinjena, naveo je, da ona trenutno iznosi 17 miliona dolara i da postoji mogućnost da će se cifra uvećati.
Veći sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana počeli su u petak ujutro. Strane su jedna drugu optuživale za granatiranje. Žestoke borbe između vojske dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Prekid vatre je postignut tek uveče. U subotu ujutro nastavljeni su povremeni sukobi. Strane su jedna drugu optuživale za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Razmena vatre prestala je tek u subotu uveče.
Kirgizije je saopštila da je u sukobima poginulo 46 osoba, a da je 140 njenih građana povređeno. Tadžikistan je objavio da je poginulo 35 građana, a 30 ranjeno.
Vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Podkast
Ima li Zapad nameru i snagu da udari na Rusiju sa svih strana | Svet sa Sputnjikom
Spomenik Lenjinu na Starom trgu u Biškeku - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
SVET
Kirgizija: Postupci Dušanbea mogu dovesti do destabilizacije u centralnoj Aziji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala