- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kirgizija: Postupci Dušanbea mogu dovesti do destabilizacije u centralnoj Aziji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Lenjinu na Starom trgu u Biškeku
Spomenik Lenjinu na Starom trgu u Biškeku - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Kirgizije smatra da postupci tadžikistanske strane mogu dovesti do sukoba i destabilizacije situacije u regionu srednje Azije.
„Dejstva tadžikistanske strane mogu dovesti do pokretanja velikog međudržavnog sukoba, kao i do destabilizacije situacije u regionu Centralne Azije u celini“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Događaje od 14. do 17. septembra Ministarstvo ocenjuje kao „unapred planirani oružani akt agresije“ Tadžikistana na Kirgiziju.
„Kirgiska strana raspolaže svim dokazima (foto i video materijalima) na kojima je zabeležen početak agresije, kao i sva zverstva i zločine koje su tadžikistanski vojnici počinili na teritoriji Kirgiske Republike. U slučaju potrebe, kirgiska strana je spremna da pruži ove dokaze“, naglašava se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Takođe se navodi da je Kirgizija delovala isključivo iz pozicije odbrane, a nije imala za cilj da zauzme stranu teritoriju, za razliku od tadžikistanske strane, koja je izdajnički posegnula za teritorijalnim integritetom i suverenitetom Kirgizije, što još jednom potvrđuje postojanje teritorijalnih pretenzija Tadžikistana.
„Iskazujemo snažan protest protiv nezakonitih i destruktivnih dejstava Republike Tadžikistan koja je, kršeći sve ranije postignute dogovore, blagovremeno dovela trupe na granicu Kirgizije i, koristeći oružane snage i tešku vojnu tehniku, bez razloga napala granične i civilne objekte, naselja duž celog perimetra kirgisko-tadžikistanske državne granice“, zaključili su u Ministarstvu spoljnih poslova.
Veći sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana počeli su u petak ujutro. Strane su jedna drugu optuživale za granatiranje. Žestoke borbe između vojske dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Prekid vatre je postignut tek uveče. U subotu ujutro nastavljeni su povremeni sukobi. Strane su jedna drugu optuživale za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Razmena vatre prestala je tek u subotu uveče.
Kirgizije je saopštila da je u sukobima poginulo 46 osoba, a da je 140 njenih građana povređeno. Tadžikistan je objavio da je poginulo 35 građana, a 30 ranjeno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala