- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brisel žestoko ucenio Orbana zbog odnosa prema Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Ovo je klasična politička ucena. Ne mogu da pređu preko činjenice da premijer Orban ima drugačije mišljenje i što Vlada Mađarske drži drugačiji kurs u odnosu na mejnstrim stav Evropske unije u vezi Rusije, kaže za Sputnjik potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor, povodom najave stopiranja 7,5 milijardi evra za Mađarsku iz fondova EU.
Evropska komisija optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana za autokratiju, „urušavanje demokratskih institucija", preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina i sumnja na „moguću korupciju“ pri upravljanju novcem.
Mađarska ima rok do 19. novembra da reši pomenute nepravilnosti, u suprotnom, ostaće bez 7,5 milijardi evra.
Pastor podseća da je i sam premijer Orban govorio nedvosmisleno o pritiscima i ucenama iz Brisela kada se prošle nedelje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastao u Beogradu.
Orban je rekao da levi i liberalni krugovi, koji su u većini i u Evropskoj komisiji i u Evropskom parlamentu ne mogu da pređu preko činjenice da Vlada Mađarske ima drugačiji stav u vezi odnosa prema Rusiji, ali i drugim pitanjima, posebno ilegalnih migranata.
„Ovo je klasična politička ucena zbog toga što Mađarska jeste demokratija, a to nije moje subjektivno mišljenje, jednostavno FIDES, Orbanova partija, već četvrti put zaredom osvojila je dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu. Istovremeno, mađarska opozicija je svaki put, još iste večeri priznala izborni rezultat. Dakle, ne može se govoriti o autokratiji kada kompletna opozicija priznaje izborne rezultate. To što se nekim krugovima u Briselu ne sviđa što građani Mađarske ovako glasaju, to je već druga stvar“, ističe Pastor, čiji je SVM sestrinska stranka FIDES-a.
© Foto : Sputnjiku ustupio Savez vojvođanskih MađaraBalint Pastor, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara
Balint Pastor, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara  - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Balint Pastor, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara

Uskoro jači pritisak i na Srbiju

On veruje da je ovo tek početak, da će se pritisci pojačati tokom jeseni. Kaže da su pokušaji da se Mađarska pridruži zajedničkom stavu evropskih zemalja o kažnjavanju Rusije užasno veliki, iz dana u dan sve veći. I na vladu Mađarske i na Srbiju.
„Što se nas tiče, očekujem da se pritisci pojačaju dodatno čim se formira nova vlada Srbije. Ali tu nema alternative, politika koju vodi i vlada Mađarske i predsednik Srbije zajedno sa vladom, to je jedina racionalna politika u ovom trenutku. Naš je stav, o tome smo i kao poslanici Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini nedvosmisleno govorili, da mi pružamo apsolutnu podršku za tu politiku“, ističe Pastor, čija je partija i u novom sazivu Skupštine ima pet mandata, samostalni poslanički klub.

Mađarska ima pravo na svoj stav

Petar Milutinović iz Instituta za evropske studije podseća da je Mađarska i ranije iz Brisela optuživana za finansijske malverzacije tokom javnih nabavki, te da bi ova represivna mera trebalo da je "vrati na pravi put". Iako smatra da je ova zemlja, kako kaže, unazadila stanje demokratije, ona, kaže, ima pravo na svoj jedinstven stav.
„Vlada je optuživana za finansijske malverzacije i za korupciju, ne samo u sprovođenju javnih nabavki, nego i po pitanju medijskog pluralizma. Ali svakako da se ovo isto može tumačiti u kontekstu sankcionisanja suverenističkih pozicija Vlade Mađarske, kao jedne od ravnopravnih država članica koje čine politički sistem EU, s obzirom na to da je ona jedina koja je deklarativno protiv sankcija, odnosno restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji“, kaže Milutinović.
© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto tokom sastanka u Stokholmu
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto tokom sastanka u Stokholmu - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto tokom sastanka u Stokholmu

Ucena Orbana - ucena građana EU

Koliko je reč o sankcionisanju samog Orbana, kao nekog ko neprekidno glasno ponavlja da evropske sankcije protiv Rusije ne vode dobrom i da Evropljane već mnogo koštaju, Milutinović kaže da mađarski premijer to možda radi iz oportunističkih razloga, ali da izlazi sa istim stavovima i pred građane Mađarske i pred spoljnopolitičke partnere. To je dobro ali i dovodi u pitanje čitav poredak u EU.
„Nije Mađarska jedina zemlja EU koja se suočava sa problemom funkcionisanja institucija i korupcijom, ispostavlja se da su i neke druge glumile proces evrointegracija, glumile proces izgradnje institucija, isporučivale rezultate, a zapravo nemate nikakve kredibilne pomake po pitanju funkcionisanja stabilnih demokratskih institucija. Sve dok EU ne reši probleme koji su vezani za sopostveno funkcionisanje, ne možemo da očekujemo da mogu kredibilno da uslovljavaju ni druge države, ni kandidate, pa ni Srbiju“, kaže Milutinović.
On je siguran da će, ako Orban ne preispita stav, EU zamrznuti sredstva iz strukturnih fondova koja su, inače, prvenstveno namenjena za razvojne projekte, razvoj infrastrukture, zdravstva, obrazovanja.
„Verujem i da Orban računa da bi ta sredstva mogao da nadomesti na neki drugi način. Možda je to neka njegova strateška, taktička računica“, kaže Milutinović.
„Mogu oni da ucenjuju Mađarsku tim, zaista ne malim sredstvima, ali to nije baš častan pristup, jer praktično kažnjavaju svoje građane, jer su građani Mađarske automatski i građani Evropske unije“, dodaje Pastor na kraju razgovora za Sputnjik.
Poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SRBIJA
„Dosadan vic“: Orban o odluci Evropskog parlamenta o osudi Mađarske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala