Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Dosadan vic“: Orban o odluci Evropskog parlamenta o osudi Mađarske

© Sputnik / Lola ĐorđevićPoseta mađarskog premijera Viktora Orbana Srbiji
Poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Potez Evropskog parlamenta da osudi Mađarsku zbog navodnog potpkopavanja evropskih vrednosti mađarski premijer Viktor Orban okarakterisao je danas u Beogradu kao vic i levičarski pamflet.
Orban je, na pitanje novinara da prokomentariše jučerašnje usvajanje odluke Evropskog parlamenta o osudi Mađarske zbog namernih i sistematskih napora mađarske vlade da potkopa evropske vrednosti, kao i zahtev za rezultatima u procesu koji se vodi protiv Budimpešte, rekao je da smatra kao šalu i nešto što je u domenu vica.
„Mi se tome više ne smejemo, jer je dosadio taj vic. To Evropski parlament čini već dva, tri puta usvajajući odluke kojima se osuđuje Mađarska. Nekada smo mislili da ima značaja, ali vidimo da je vic“, rekao je on.
Orban je istakao da je evropska levica zaposela Evropski parlament, i da postoji levičarska većina, a da mađarski saveznik Evropska narodna partija (EPP) sve više klizi u levo.
Desnica je, dodaje, uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju.
„Odnosi pri glasanju pokazuju to. Stranke desnice glasale su u korist Mađarske, a levica protiv. To je partijski napad, i nije prvi. Nivo usvojenog dokumenta možemo nazvati pamfletom“, rekao je Orban.
Ukazao je da Srbi znaju šta znači negativno mišljenje o jednoj zemlji, i da se to događa Mađarskoj.
„Prosto su izgubili reči pa sada izmišljaju nove pojmove. Još malo pa će negativni atributi koji se koriste za Mađarsku nestati, pa će izmisliti nove“, naglasio je on.
Orban je ukazao da se u Mađarskoj održavaju izbori na kojima građani daju glasove, i na osnovu tih glasova se formira vlada.
„Kada se formira vlada desne orijentacije onda se to ne dopada levici, pa organizuje napade. Tom odlukom su zabavljali sami sebe, i nas to ne zanima“, poručio je šef mađarske vlade.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nadovezao na Orbanove reči, dodajući da i o nama pišu iste stvari, i "danas - sutra" su opet ovde da i nama drže predavanja i pridike, što će, pretpostavlja, nastaviti da rade.
"I to posebno oni koji imaju 0,7 odsto glasova u svojim zemljama. To su sve specijalci da mi objasne kakva je situacija u mojoj zemlji, u kojoj ja dobijam 60 odsto glasova. Jer, oni sa 0,7 odsto glasova to, ipak, bolje znaju. Čak sam i preterao, taj stručnjak što nam dolazi nema više 0,7 odsto, ima između 0,5 i 0,6 odsto, još sam ga i počastio... da nam drži predavanja svaki dan", rekao je Vučić.

EP Mađarsku označio „hibridnim režimom izborne autokratije“

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su u četvrtak dokument kojim se Mađarska označava „hibridnim režimom izborne autokratije“.
To, kako se navodi, znači da se u zemlji redovno održavaju izbori, ali se „demokratske norme ne poštuju“.

Ovo je prvi put da se neka institucija EU izjasnila da država članica nije demokratska - iako je to jedan od uslova za ulazak u blok. Evropski poslanici su takođe osudili Orbana zbog saradnje sa Ruskom Federacijom u pozadini sukoba sa Ukrajinom.

Dokument je simboličan i ne podrazumeva uvođenje sankcija.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SRBIJA
Vučić odlikovao Orbana najvišim ordenom Srbije: „Imamo zajedničku misiju“ /video/
Premijer Mađarske Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
EKONOMIJA
Orban: Evropljani su energetski patuljci, a uvode sankcije džinu – to je loše /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala