- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Vladimir Putin - Sputnik Srbija

Lideri ŠOS-a - jednostrane sankcije pogoršavaju svetsku prehrambenu krizu /video/

Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin boravi u uzbekistanskom Samarkandu, gde se održava samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Obraćajući se liderima organizacije Putin je istakao da je ŠOS otvoren za saradnju sa celim svetom.
Predsednik Rusije je konstatovao da se u svetskoj politici i ekonomiji uočavaju fundamentalne promene, te da su one - nepovratne. Putin je, takođe, ukazao na to da se sve jasnije ispoljava rastuća uloga novih centara moći, koji međusobno sarađuju ne na osnovu pravila nametnutih spolja, nego na opštepriznatim principima vladavine međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.
Predsednik Rusije je naglasio da podržava priključivanje Belorusije Šangajskoj organizaciji za saradnju, ocenivši da je ta zemlja strateški partner i najbliži saveznik Rusije. On je, takođe, podržao i potpisivanje memoranduma kojim Iran dobija status zemlje-partnera u dijalogu ŠOS-a.
Nakon sastanka u užem formatu, lideri članica su se ponovo okupili radi sednice u proširenom formatu. Rezultat samita je i Samarkandska povelja u kojoj su utvrđeni stavovi zemalja učesnica o najvažnijim regionalnim i globalnim pitanjima.
Putin u svom rasporedu ima bilateralne sastanke sa premijerom Indije Narendrom Modijem, turskim predsednikom Redžepom Erdoganom, kao i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom. Očekuje se da će se radna poseta ruskog predsednika završiti razgovorom sa novinarima.
Ruski predsednik se juče na marginama samita sastao s predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem, predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom, predsednikom Turkmenistana Serdarom Bedimuhamedovom, kao i s pakistanskim premijerom Šahbazom Šarifom i predsednikom Kine Si Đinpingom. Takođe je razgovarao s predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevom i uručio mu orden Aleksandra Nevskog. Bila je potpisana i Deklaracija o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji Rusije i Uzbekistana.
Samit ŠOS održava se u Samarkandu u Uzbekistanu 15. i 16. septembra.
Kako se očekuje, lideri organizacije razgovaraće o širokom spektru pitanja – jačanju potencijala organizacije u oblasti bezbednosti i stabilnosti, jačanju ekonomskih veza, razvoju saobraćajne povezanosti, jačanju kulturne i humanitarne dimenzije ŠOS.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:20 16.09.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
RUSIJA
Putin: Zadali smo par osetnih udaraca – i to je samo upozorenje
16:56 16.09.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovara sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim na marginama ŠOS-a.
Poslednji događaji su pokazali da ni Jermenija ni Azerbejdžan ne žele eskalaciju velikih razmera, izjavio je Alijev na sastanku.
Kako je istakao Putin, koorinisanim naporima sprečena je eskalacija između Bakua i Jerevena, ali situacija je i dalje napeta.
16:50 16.09.2022
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
RUSIJA
Putin i Erdogan: Četvrtina ruskog gasa koja stiže u Tursku biće plaćana u rubljima
15:43 16.09.2022
Počeo sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu.
Očekuje se da teme razgovora budu: situacija u Ukrajini, realizacija prehrambenog sporazuma o ukrajinskom žitu, koordinacija napora za osiguranje mira i stabilnosti u Siriji i Zakavkazju.
15:32 16.09.2022
Vladimir Putin i Narendra Modi - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
RUSIJA
Putin na sastanku sa Modijem: Rusija želi da završi konflikt u Ukrajini, ali Kijev odbija pregovore
14:02 16.09.2022
Lideri ŠOS-a: Jednostrane sankcije pogoršavaju svetsku prehrambenu krizu
Jednostrane ograničavajuće mere, uključujući prehrambenu oblast, pogoršavaju svetsku prehrambenu krizu, navedeno je u zajedničkom saopštenju lidera Šangajske organizacije za saradnju po završetku samita ŠOS-a u Samarkandu.
„Smatramo da se svet danas suočava s ozbiljnim pretnjama u sferi prehrambene bezbednosti. Faktori kao što su klimatske promene, pandemija kovida 19 i regionalni problemi udaraju po globalnim lancima proizvodnje i isporuka hrane. Jednostrane ograničavajuće mere pogoršavaju svetsku prehrambenu krizu“, navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Kremlja.
13:54 16.09.2022
Lideri ŠOS-a usvojili Kompleksni plan dejstava od 2023. do 2027.
Lideri zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) usvojili su Kompleksni plan dejstava za period od 2023. do 2027. godine. Reč je o planu za realizaciju odredbi Sporazuma o dugoročnim dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji država-članica ŠOS-a, saopštila je pres služba Kremlja.
Dokumentom su predviđeni usaglašeni koraci za dalje produbljivanje saradnje u sferama politike i bezbednosti, trgovine i ekonomije, kulture i humanitarnih veza.
12:24 16.09.2022
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SVET
ŠOS poziva na jačanje saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti
11:38 16.09.2022
Neophodno je da se ŠOS suprotstavlja spoljnom mešanju u unutrašnje poslove zemalja-članica organizacije, izjavio je generalni sekretar Šangajske organizacije za saradnju Čan Min na samitu ŠOS-a.
„Suočeni s uticajem epohalnih promena, situacijom u svetu i pandemijom, sve više smo uvereni da je neophodno učvrstiti jedinstvo, saradnju. Kada je reč o političkoj delatnosti, važno je jačati saradnju, produbljivati međusobno poverenje, odlučno se suprotstavljati spoljnom mešanju, doprinositi procesu povećanja broja zemalja koje ulaze u sastav organizacije“, naglasio je Čan Min.
11:20 16.09.2022
Lukašenko: ŠOS se bori protiv jednopolarnog sveta
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je na samitu ŠOS-a da se članice
te organizacije suprotstavljaju pokušajima uspostavljanja jednopolarnog sveta.
„Izuzetno je važno to što ŠOS ujedinjuje države-istomišljenice, koje se oslanjaju na principe policentričnog modela sveta i koje se odlučno suprotstavljaju pokušajima pojedinih zemalja i blokova da sačuvaju jednopolarni svet“, rekao je Lukašenko.
On je naglasio da Šangajska organizacija za saradnju omogućava realnu osnovu za ravnopravan dijalog, zasnovan na međusobnom poštovanju.
„U uslovima kardinalnih promena u globalnom svetskom poretku i sankcionih ratova koje je pokrenuo Zapad, ovde se stvaraju civilizovani pristupi rešavanju aktuelnih međunarodnih i regionalnih pitanja. Uvereni smo da su šangajski duh i svestrana saradnja sposobni da postanu čvrsta osnova za novu arhitekturu sveta“, rekao je Lukašenko.
11:11 16.09.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping na sastanku u Samarkandu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
RUSIJA
Započeta procedura prijema Belorusije u ŠOS, Iran potpisuje memorandum o partnerstvu
11:11 16.09.2022
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SVET
Si Đinping pozvao članice ŠOS-a da se zajedno bore protiv „obojenih revolucija“
11:07 16.09.2022
Rusija pozdravlja ukidanje sankcija za rusko đubrivo, ali ono nije samo za Evropu
Rusija pozdravlja odluku o ukidanju sankcija za izvoz ruskog đubriva, ali ispostavlja se da njega mogu da dobiju samo zemlje Evrope, a ne i najsiromašnije države, rekao je Putin.
„Upečatljiv primer tog egoizma jeste odluka Evropske komisije o ukidanju sankcija za rusko đubrivo. Znamo koliko je đubrivo važno za rešavanje prehrambenog problema. Samu odluku o ukidanju sankcija, naravno, pozdravljamo. Ipak, ispostavlja se da su te sankcije, u skladu s objašnjenjem Evropske komisije od 10. septembra ove godine, ukinute samo za zemlje-članice Evropske unije. Ispostavlja se da samo oni mogu da dobiju naše đubrivo. A šta je sa zemljama u razvoju, s najsiromašnijim zemljama sveta?“, rekao je Putin.
11:03 16.09.2022
Putin predložio osnivanje asocijacije sportskih organizacija u okviru ŠOS-a
Predsednik Rusije je učesnicima samita lidera zemalja ŠOS-a predložio da razmisle i o osnivanju sportske asocijacije.
„Važno je i dalje produbljivati saradnju u okvirima ŠOS-a u kulturno-humanitarnoj sferi. Novi korak napred na tom putu biće današnje potpisivanje sporazuma i memoranduma u sferi turizma i muzeologije. Velike su i mogućnosti u aktiviranju sportske saradnje, uz perspektivu održavanja velikih sportskih događaja pod pokroviteljstvom ŠOS-a. Bilo bi dobro razmisliti o osnivanju asocijacije sportskih organizacija pri ŠOS-u“, rekao je Putin.
10:59 16.09.2022
ŠOS je vanblokovskog karaktera, otvoren za saradnju sa celim svetom
Šangajska organizacija za saradnju je otvorena za saradnju sa celim svetom, ona ima vanblokovski karakter, naglasio je Putin.
„Naša organizacija ima vanblokovski karakter, mi sarađujemo u rešavanju energetskih i prehrambenih problema u svetu, kako je već rečeno, problema koji nastaju usled sistemskih grešaka u vodećim ekonomijama sveta u sferi finansija i energetike“, rekao je Putin.
10:56 16.09.2022
Putin: Belorusija strateški partner i najbliži saveznik Rusije
Rusija podržava stupanje Belorusije u ŠOS, izjavio je Vladimir Putin.
„Takođe podržavamo odluku o prijemu Republike Belorusije među članice ŠOS-a koja je podneta na potvrdu savetu šefova država. Belorusija je strateški partner i najbliži saveznik Rusije. To će nesumnjivo omogućiti jačanje mogućnosti ujedinjenja u politici, ekonomiji, u sferi bezbednosti i u humanitarnim oblastima“, rekao je Putin.
10:53 16.09.2022
Ruski predsednik je, takođe, rekao da udeo novčanih transakcija u nacionalnim valutama među zemljama-članicama ŠOS-a raste.
10:52 16.09.2022
Putin: Transformacije u svetskoj politici i ekonomiji su nepovratne
U svetskoj politici i ekonomiji se uočavaju fundamentalne transformacije, koje imaju nepovratni karakter, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, sve se jasnije ispoljava rastuća uloga novih centara moći, koji međusobno sarađuju ne na osnovu nekakvih pravila nametnutih spolja, koja niko nije video, nego na opštepriznatim principima vladavine međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, zaštite ravnopravne i nedeljive bezbednosti, poštovanja suvereniteta, nacionalnih vrednosti i uzajamnih interesa.
10:49 16.09.2022
Iran igra važnu ulogu u evroazijskom regionu i u celom svetu
Rusija se zalaže za to da Iran što pre stupi u ŠOS, jer će to pozitivno uticarti na rad organizacije, rekao je Putin.
„Rusija se, definitivno, zalaže za to da što pre bude završen proces stupanja Islamske Republike Iran u ŠOS, a na to su i usmereni dokumenti koji će danas biti potpisani, memorandum. Uvereni smo da će punopravno učešće Irana pozitivno uticati na rad organizacije, pošto ta zemlja igra važnu ulogu u evroazijskom regionu i u svetu u celini“, istakao je Putin.
10:46 16.09.2022
Putin: Nadam se da će Zapad odustati od protekcionizma i sankcija
Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da se nada da će Zapad odustati od politike protekcionizma i sankcija.
„U našoj politici nema nikakvog egoizma i nadamo se da će i drugi učesnici u ekonomskoj saradnji graditi politiku na istim principima, da će prekinurti da koriste instrumente protekcionizma, nelegalnih sankcija i ekonomskog egoizma, zarad svojih ciljeva“, rekao je Putin na zasedanju Saveta šefova država-članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u proširenom sastavu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala