Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poruka iz Beograda koja je unela malo mira Srbima na severu Kosova

© AP Photo / Darko VojinovicSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Sednica srpskog parlamenta na kojoj je usvojen izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom, pomno je praćena i na Kosovu i Metohiji, a građani Kosovske Mitrovice ističu da je sednica bila produktivna i da su različita mišljenja pokazala demokratiju Srbije koja ne postoji na nepriznatom Kosovu.
Ono što je posebno privuklo pažnju Srba u Kosovskoj Mitrovici je prihvaćen predlog da se u srpskom parlamentu češće održavaju sednice koje će biti posvećene Kosovu i Metohiji i na kojima bi trebalo da se traži jedinstvo. Takođe, najavljeno je i jače prisustvo Srpske akademije nauka i umetnosti, Srpske pravoslavne crkve i drugih relevantnih institucija u formiranju buduće državne strategije za KiM.

Potvrda nepomerljivog stava

Istoričar Luka Jovanović ističe da o svakom pitanju koje zahteva nacionalno jedinstvo treba da se razgovara na svim nivoima kako bi se čula mišljenja relevantnih institucija.
„Svakako da su najrelevantnije institucije SANU i SPC, ali smatram da njihovo mišljenje ne bi iskakalo iz dosadašnjih okvira osim što bi potvrdilo stari stav da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije. Za SPC bi drugačije mišljenje značilo promenu dela istorije, promenu dela svog celokupnog unutrašnjeg aparata dok bi za SANU značilo odricanje jednog ogromnog dela kulturnog, intelektualnog, umetničkog znanja koje bi se merilo bukvalno na 60 posto celokupnog srpskog stvaralačkog korpusa u poslednja dva veka“, kaže Jovanović.

Potrebno jedinstvo cele javnosti

Jelena koja je student iz Kosovske Mitrovice kaže da nije ispratila celu sednicu, ali je putem medija čitala bitnije detalje sa zasedanja, a da je njeno mišljenje da bi ovakve sednice trebalo da se češće zakazuju.
„Ali mislim i da poslanici moraju biti sažeti i da njihovi predlozi imaju smisla. Treba nam jedinstvo cele javnosti, jer mi na Kosovu i Metohiji se osećamo najsigurniji kada znamo da je naša Srbija jedinstvena. U raspravu i odluke koje se tiču rešenja problema na Kosovu moraju biti uključeni svi školovani ljudi koji vole Srbiju i koji žele boljitak svakom Srbinu ma gde on živeo“, rekla je ona.
Nakon svih nedavnih događaja i jednostranih akcija Prištine koji stavljaju dodatni teret srpskom stanovništvu, naročito na severu Kosova, ali i pregovaračkom timu Beograda uoči novih runda dijaloga sve glasnije se od građana čuje apel da se Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 mora poštovati.

Poštovanje Rezolucije 12 44

Tridesetsedmogodišnja Milica koja je sa porodicom 1999. godine izbegla iz Peći u Kosovsku Mitrovicu kaže da je brinu gomilanja policije na severu Kosova i da iz priča roditelja oseća strah da to može da se ponovi.
„Jako je važno što smo juče i prekjuče u našem parlamentu mogli čuti da su svi poslanici rekli da su uz nas, bez obzira kojoj stranci pripadaju. Jedinstvo kroz glasanje možda nije postignuto, ali mi se čini da su svi jedinstveni u tome da bi branili ovaj narod ukoliko budemo napadnuti. Moramo tražiti od međunarodne zajednice poštovanje Rezolucije 1244, neka se vrati onih 1.000 vojnika i policajaca u mestima gde žive Srbi i mi ćemo se osećati bezbednije“, rekla nam je Milica.
Predsednik Srbije pred poslanicima Narodne skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
SRBIJA
Skupština usvojila izveštaj o Kosovu i Metohiji, Vučić: Pred Srbijom teške i ozbiljne nedelje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala