- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lekić prihvatljiv, ali URA, SNP i manjine žele da kontrolišu većinu crnogorske vlade

Pratite nas
Pregovori nove-stare većine u Crnoj Gori opet su zapali u ćorsokak, iako se nakon informacije da je Miodrag Lekić prihvatljivo rješenje za mandatara za sve iz parlamentarne većine činilo se da je dogovor blizu. Razlog novih sporenja je uslovljavanje URA, koja zajedno sa SNP i nekim manjinskim strankama želi „kontrolni paket“ ministarskih mjesta u vladi.
Vijest o tome da je Miodrag Lekić predložen za novog mandatara vlade Crne Gore obradovala je narod, ali vijest da URA traži većinu ministarskih mjesta, djelovala je otrežnjavajuće za mnoge, kaže profesor Savo Marković za Sputnjik.

URA, SNP i manjine traže više od polovine ministarskih mjesta

„Miodrag Lekić je dobro rješenje u ovom trenutku za mandatara, riječ je o iskusnom čovjeku, diplomati, veoma obrazovanom, umjerenom. Narod se obradovao toj vijesti, jer se čini da bi Lekić mogao pomoći da se kriza ublaži, da se prevaziđe, za potpuni izlazak iz krize potrebno je više vremena“, kaže Marković.
Građani su se obradovali jer su pomislili da je postignut dogovor da se konačno detronizuje DPS sa vlasti, ali je stav Dritana Abazovića da URA, SNP, i manjinske stranke traže više od polovine ministarskih mjesta djelovao otrežnjavajuće, objašnjava Marković i dodaje da je taj predlog suviše neoizbiljan.
„Jer bismo došli opet u situaciju da se majorizuju stranke koje imaju većinu u parlamentu, u odnosu na broj ministara u vladi, opet se sumnja da postoji neki zakulisni scenario, koji ukazuje da možda neki imaju dil sa DPS-om“, kaže profesor Marković.
Ukoliko se to desi, onda će definitivno, kako kaže narod, pasti maske, ističe Marković.
„Ako ne dođe do dogovora za formiranje vlade, onda ljudi koji vode stranke parlamentarne većine definitivno pokazuju da nijesu dorasli toj možda i nezasluženoj šansi, koju su dobili. Čini se da među njima nema autoriteta koji bi prelomio i kazao - bitno je da detronizujemo DPS, a manje je bitno koje će partija imati više ministara u vladi i ko će personalno biti ti ministri“, kaže Marković za Sputnjik.
Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene saopštio je Sputnjiku da su male šanse da se parlamentarna većina dogovori oko formiranja 44 crnogorske vlade, zbog ucjenjivačkog stava pokreta URA.
„Traže da imaju više od pola ministara u vladi, dakle 12 ministarskih mjesta za URU i SNP, ništa od dogovora.”, kazao je Medojević za Sputnjik i dodao da se i dodao da izgleda URA i SNP-u odgovara da vlada u tehničkom mandatu traje što duže.
Ako bi URA, SNP i manjinske stranke imale većinu ministara u vladi, lako bi preglasavale i premijera.

Oročiti trajanje vlade

Analitičar Vojin Grubač ima drugačiji pristup formiranju vlade Crne Gore, on predlaže da se izađe u susret zahtjevima URA.
„Partije uslovne pobjednice izbora 2020. mogle bi prestati da se vajkaju u stilu „evo opet Dritan ucjenjuje“. Nije to Dritan, to je Kvinta“, objašnjava Grubač.
Formula za rješenje situacije je prosta, navodi on.
„Prihvatiti uslove GP URA, formirati Vladu i dobiti izbore u Podgorici. Dobijeni izbori u Podgorici znače kraj Đukanovića. A što se tiče nezadovoljstva, ono se lako rješava oročavanjem trajanja Vlade. Poslije izbora u Podgorici, ukoliko se dobiju, može se odmah ići na parlamentarne izbore, i tako riješiti nezadovoljstvo“, mišljenja je Grubač.
Dakle, prihvatiš vladu, jer nam je to važno, a zauzvrat limitiraš njeno trajanje. Što si nezadovoljniji, trajaće kraće, poručuje Grubač.
Pregovori oko formiranja 44 crnogorske vlade još uvijek traju u Skupštini, ali su u pauzi opet razmijenjene optužbe između predstavnika URAE, sa jedne, i Demokrata, Ujedinjene i Prave Crne Gore sa druge strane. Demokrate su predočile da čine još jedan ustupak, da ne traže mjesta u bezbjednosnom sektoru.
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
REGION
Završen sastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori: URA traži bezbjednosni sektor
Jedan od lidera Velike koalicije Ključ Miodrag Lekić glasao je na biračkom mestu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
REGION
Miodrag Lekić mandatar u Crnoj Gori?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala