- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Miodrag Lekić mandatar u Crnoj Gori?

© Tanjug / Rade PrelićJedan od lidera Velike koalicije Ključ Miodrag Lekić glasao je na biračkom mestu u Podgorici
Jedan od lidera Velike koalicije Ključ Miodrag Lekić glasao je na biračkom mestu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Miodrag Lekić, predsjednik DEMOSA, je čovjek koji se najviše pominjan kao novi mandatar za sastav 44. crnogorske vlade, na današnjem sastanku predsjednika stranaka koje čine parlamentarnu većinu 30. avgusta 2020 godine. To je novinarima u Skupštini Crne Gore saopštio jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.
Večeras se nastavljaju razgovori o formiranju nove vlade i Skupštine Crne Gore, rekao je Mandić novinarima i kazao da su postigli veliki stepen saglasnosti.
Pregovori u vezi sa mandatarom i novim rukovodstvom Skupštine traju od 2. septembra, kada je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić saopštio javnosti da je stara-nova parlamentarna većina opet postigla dogovor o saradnji i da će pokušati da se dogovore oko novog mandatara i novog rukovodstva Skupštine Crne Gore.
Predstavnici parlamentarne većine bi sjutra na konsultacijama kod predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića trebalo da predoče da Lekić ima njihovu podršku za sastav 44. crnogorske vlade.
U predhodne dvije godine oborene su dvije crnogorske vlade, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, prva ekspertska , druga manjinska, Lekićeva vlada bi trebalo da bude politička i da donese konačnu stabilnost Crnoj Gori.
Lekić je rođen u Baru 1947. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, međunarodni smer. Radio je kao profesor barske Gimnazije i kao direktor Informativnog i Kulturnog centra Bar. Bio je član Izvršnog vijeća i Vlade Crne Gore kao republički sekretar za obrazovanje, kulturu i fizičku kulturu, a potom u svojoj diplomatskoj karijeri bio je ministar inostranih poslova u Vladi Mila Đukanovića (1992—1995).
Bio je i ambasador SFR Jugoslavije u Mozambiku, Lesotu i Svazilendu. Bio je i dugogodišnji ambasador SR Jugoslavije u Italiji u Rimu, na Malti i San Marinu. Živeo je u Rimu, gde je aktivno učestvovao u društvenom životu Italije i bio profesor na rimskom Univerzitetu - Fakultet političkih nauka od 2004. godine. Predavao je međunarodnu politiku na Univerzitetu La Sapienca i Univerzitetu Libera Universita Internacionale.
Stručni je konsultant u FAO, specijalizovanoj organizaciji UN. Stručne radove iz međunarodnih odnosa i diplomatije objavljuje u časopisima Affari internazzionali, Lettera internazionale, Limes, Rivista di studi politici internazionali. Deo radova objavljen je i na engleskom, francuskom, ruskom i španskom jeziku.
Jedan je od osnivača Demokratskog fronta.
Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
REGION
Šta ometa formiranje nove vlade Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala