- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina spremna da podrži Rusiju

© AP Photo / UN Web TVSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom, da pruža uzajamnu podršku u pitanjima koja se tiču ključnih interesa obe zemlje, a takođe da produbljuje saradnju u trgovini, poljoprivredi i drugim pravcima, izjavio je predsednik Kine Si Đinping tokom sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom na marginama ŠOS-a u Samarkandu.
Kineski predsednik je takođe istakao da Kina i Rusija treba da štite interese regionalne bezbednosti, kao i interese zemalja i tržišta u razvoju. Kako je dodao Moskva i Peking treba da jačanju koordinaciju u okviru međunarodnih organizacija, prenela je Centralna kineska televizija.
„Strane treba da jačaju koordinaciju u okviru ŠOS-a, Konferencije o saradnji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (SVMDA), BRIKS-a i drugim međunarodnih organizacija i mehanizama, da jačaju solidarnost i međusobno poverenje između svih strana, da proširuju praktičnu saradnju“, rekao je Si Đinping,
Kako se navodi u saopštenju Centralne kineske televizije, Si Đinping visoko ceni privrženost Rusije principu „jedne Kine“.
„Kina se odlučno protivi separatističkim snagama koje se zalažu za 'nezavisnost Tajvana' i spoljnom mešanju. Nijedna zemlja nema pravo da deluje kao sudija po pitanju Tajvana“, rekao je kineski predsednik.
Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Samarkand u Uzbekistanu na samit ŠOS-a, a na marginama tog događaja šef ruske države će održati niz bilateralnih sastanaka. Samit se održava 15. i 16. septembra.
Si Đinping i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Putin na sastanku sa Sijem: Neprihvatljivi pokušaji stvaranja unipolarnog sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala