Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Srpski kum posle eliminacije Grčke sa Evrobasketa: „Mi i Srbi u finalu, ko je to video?“

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaDimitris Itudis
Dimitris Itudis - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Košarkaška reprezentacija Grčke doživela je sudbinu Srbije, pošto je kao favorit eliminisana od domaćina Nemačke 107:96 u četvrtfinalu Evrobasketa. Selektor Helena Dimitris Itudis, koji je inače srpski kum, bio je ljut zbog pitanja srpskog novinara da su svi videli u finalu Srbiju i Grčku.
Srpski novinar uspeo je da iznervira Itudisa konstrukcijom rečenice da su posle onog spektakularnog meča u kvalifikacijama za Mundobasket, svi videli Srbiju u Grčku u finalu Evrovasketa...
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
„Izvini, što te ja sada prekidam. Gde su viđeni? Ko je to video? Koji su to svi? Ja nisam to prognozirao, ako ti mene pitaš znači da sam ja selektor, znači da znam da odgovorim, zato me pitaš. Ja nisam to video“, na tečnom srpskom odgovorio je Itudis, koji je kum sa Željkom Obradovićem, a upoznao ih je legendarni Dušan Duda Ivković.
Usledilo je pitanje gde su sada grčka i srpska košarka i kako da se ide dalje, što se takođe nije dopalo Itudisu, ali je uspeo smirenim tonom da odgovori.
„Kako to misliš? Ja ne mogu da da znam gde je srpska košarka dalje. Ja nisam u srpskoj košarci, ali imate izvanredne igrače, izvanredne ljude i trenere koji mogu da donesu odluke. Što se tiče nas, rekao sam da budemo živi i zdravi i da se vratimo i da budemo zajedno. Ako možemo da kreiramo nešto što treba da bude dugoročno da budemo zajedno, neke košarkaške i ljudske navike“, rekao je Itudis.
Srbija i Grčka su osetile breme favorita, koje su im na neki način dodelili i mediji, a Itudis je o tome rekao:
„Ja sam i ranije govorio vašim kolegama i srpskim i grčkim, da su favoriti u redu, vi stavljate favorite, i zašto stavljate favorite, zašto pišete da je neko favorit? Verovatno zbog način igre. Mi smo se borili na neki drugi način, imali smo dosta poteškoća što se tiče priprema. Nije opravdanje ili nešto što ja tražim za ovaj poraz. Ovaj poraz je druga priča, to sam analizirao već. Način takmičenja je takav. Bez obzira da li imaš 5-0 ili 6-0, jedna utakmica može da te izbaci sa takmičenja“, rekao je Dimitris.
U prvi plan je selektor Grčke istakao lošu defanzivnu igru kao uzrok poraza od Nemačke.
„Nismo bili na nivou na kojem je trebalo da budemo u odbrani. Činjenica da su Obst i Vagner kombinovali 14 trojki nas je dosta pogodilo. Mi nismo našli način da se vratimo u utakmicu, da povedemo košem Kostasa Slukasa na kraju poluvremena. Ali, očigledno nas je taj start u trećoj četvrtini dosta pogodio, jer nismo mogli ništa da pogodimo u napadu. Odbrambeno nismo bili na nivou. Nismo pogodili dosta zicera i otvorenih šuteva. Tih plus 16 za njih nas je dosta pogodilo“, zaključio je selektor Grčke koja je eliminisana u četvrtfinalu Evrobasketa.
Franc Vagner - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Evrobasket 2022
Grčka tragedija u Berlinu – Nemci „stotkom“ do polufinala
Rudi Fernandez - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Evrobasket 2022
Rudi kao mladić – uništio Finsku i odveo Špance u polufinale
Finska - Španija, Evrobasket, četvrtfinale - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Evrobasket 2022
Finci, suze su ok...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala