Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Srbija na košarkaškoj raskrsnici

© FIBASvetislav Pešić
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Situacija je paradoksalna. Srbija u svojim redovima ima najboljeg košarkaša sveta, najboljeg strelca Evrope, najboljeg igrača Jadrana i ispala je (već) u osmini finala Evropskog prvenstva. Nije igrala na Olimpijskim igrama prošle godine. I pod debelim znakom pitanja je plasman na Svetsko prvenstvo, sledeće godine.
Srbija je 2021. godine imala šansu da u Beogradu dođe do plasmana na Olimpijske igre, ali, to nije učinila sa Igorom Kokoškovim na klupi i pred punim tribinama Pionira. Bio je to veliki šok, a u timu tada nismo gledali Nikolu Jokića.
Mnogi su pomislili da je do poraza i šokantnog neuspeha došlo baš zbog izostanka centra Denvera, a ta tvrdnja postajala je sve jača kako su Orlovi upadali u problem tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ovoga puta sa Svetislavom Pešićem na klupi.
Na kraju se Nikola Jokić pojavio na Evropskom prvenstvu, delovalo je da će medalja sijati oko vrata Orlova sa njim Micićem, Kalinićem, Lučićem, Milutinovim i ostalima, a na kraju su ponovo Italijani napravili pakao od iskustva za Pešića i ekipu.
Posle propuštenih Olimpijskih igara, u situaciji kada je pod znakom pitanja plasman na Svetsko prvenstvo, Srbija je doživela fijasko na Evrobasketu.
Ako se poraz od Italijana u Beogradu može nazvati slučajnošću, ako su porazi u kvalifikacijama za Mundobasket posledica činjenica da Pešić nije mogao da računa na najjači tim, onda ovaj novi poraz od Italijana dovodi Srbiju na raskrsnicu i postavlja pitanje: I šta ćemo sad?
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
Jasno je da nešto nije kako treba, ovakvi rezultati nisu primereni zemlji koja ima toliko igrača sa individualnim priznanjima. Dakle, kvalitet bi trebalo da postoji, a, opet, nije se video kada je bilo najvažnije.
Na sve to, sve je manje mladih talenata u nacionalnom timu.
Pitanje o budućnosti reprezentacije bilo je postavljeno Svetislavu Pešiću na konferenciji za medije posle utakmice sa Italijom.
„Imamo odličan tim. Pokazali smo odličnu košarku. Ali, ako izgubite kao večeras, svi su razočarani. Ja sam veoma ubeđen da imamo dobre igrače, posebno ove koji su ovde. Odlučili smo se za ovih 12 igrača. Videćemo. Ovo je jedna utakmica“, rekao je Pešić posle meča.
Istakao je selektor da pristup nije bio sporan, te da mu je uživao u saradnji sa ovim momcima. Ali, rezultat je izostao.
Kada se pogleda u budućnost, vidi se magla. Nije baš najjasnije da li će Orlovi uspeti da dođu do Svetskog prvenstva 2023. i Olimpijskih igara 2024. godine, a poslednju medalju osvojili su 2017. godine na Evropskom prvenstvu. Poslednje zlato smo skovali još davne 2002. godine pod imenom Jugoslavija.
Videćemo da li će biti promena na klupi, videćemo da li će biti promena u Savezu ili će kadrovi ostati isti.
Kakogod, prosek godina našeg tima je 28, što govori da se radi o iskusnoj, da ne kažemo staroj reprezentaciji. Najmlađi košarkaš u timu je Vanja Marinković sa 25 godina. Dakle, ni on nije baš na startu karijere. Mlađih od njega nema.
Mlađe kategorije već duže vreme ne beleže neke Bog zna kakve rezultate. To je priča za sebe.
Zanimljivo je i da mlade nade Aleksej Pokuševski i Nikola Jović nisu dobili dozvolu od NBA timova da predstavljaju svoju zemlju na Evropskom prvenstvu?! To je tek priča za sebe.
Klupski Srbija ima dva predstavnika u Evroligi, ali i to je priča za sebe.
Orlovi su na košarkaškoj raskrsnici, a put koji se odabere mogao bi da determiniše bližu i dalju budućnost naše košarke.
Trenutno – nije dobro.
Đanmarko Poceko - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Evrobasket 2022
Pet minuta slave za „ratničke“ i „ljubavne“ poruke: „Smejali su mi se!“ /video/
Dejan Majstorović - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
SPORT
Srbija vlada Evropom – četvrto uzastopno zlato: „Nezaustavljiva mašina!“
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Evrobasket 2022
Srbija na skeneru: Drugi život traume iz Beograda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala