Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Srbija na skeneru: Drugi život traume iz Beograda

© Foto : FIBANikola Kalinić
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Nije Srbija kalkulisala, nije birala rivale – nije joj se isplatilo. Srpski košarkaši su još jednom doživeli veliki poraz od Italije, 2021. su izgubili u Beogradu u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a ta sudbina ih je dočekala na Evrobasketu. Moglo se pretpostaviti da problema može da bude, ali ne i da će se istorija ponoviti na ovakav način.
Selektor Pešić je upozoravao da se ne treba „puvati“ i slaviti medalju posle prvog kruga takmičenja i grupe koja se ispostavila kao dvosekli mač za srpski tim.
Nominalno najlakša nije srpskom timu ponudila prave rivale za test pred meč u kom greške ne mogu da se tolerišu i ishod je takav kakav je – poraz najvećeg favorita za medalju već u osmini finala.
Srbija i Italija - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Evrobasket 2022
Italija ponovo šokirala Srbiju – kraj za Orlove na Evrobasketu!
Italija je sve samo ne „normalan“ rival, Italija je sposobna da pobedi svakoga i da izgubi od svakoga, zavisi od dana i Srbija je trebalo da bude spremna na to, ali – nije.
Neverovatna serija trojki, ukupno njih 16, potpuno je dotukla srpske igrače koji su ušli u stanje totalne nervoze, panike, izgubili su sve rezone i usmerili se na brza, po pravilu i loša rešenja u napadu koja su kao rezultat donela ubačena dva poena za pet minuta igre.
© Foto : FIBAKošarkaši Srbije
Košarkaši Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Košarkaši Srbije
Odbrana nije vredna bilo kakvog komentara jer se ne može komentarisati ono što nije postojalo, razbijali su je Italijani kao niko u dosadašnjem delu takmičenja, utrčavali su na svaku loptu, bili veoma agresivni, a reakcija srpskog tima nije bila na dovoljnom energetskom nivou.
Bez takvog, glavnog oružja, jake odbrane nije bilo ni prepoznatljivih tranzicionih napada, a kako je padala svaka trojka Italije, tako je padalo i samopouzdanje u napadu što je neminovno dovelo do teškog poraza.
Nije najjasnije kako Srbija nije bila spremna da se suprotstavi igri Italije sa „lažnim“ centrima koji iskaču van linije za tri poena, šire igru i prave mnogo prostora u reketu – viđeno je to i u prvom poluvremenu koje je bilo sasvim dobro, ali nije adresirano niti korigovano u kasnijem toku meča.
Poslednji meč znači i poslednje „ocenjivanje“ srpskog tima koji je bio odličan u prvih pet utisaka, ali ovaj, nažalost, ne može da bude pozitivan.
Dejan Davidovac – Samo tri minuta na parketu, jedna asistencija i dva faula.
Vanja Marinković – Konačno je ponovo bio starter i sjajno je otvorio utakmicu, ubacio je dve trojke, ali je tu stao i dugo vremena je proveo na klupi.
Nikola Kalinić – Bio je jedan od glavnih aktera utakmice, na obe strane terena. Žestoko je mučio Fontekija na startu meča, iznudio je dve njegove lične greške i u kompletnom utisku je bio dobar. Ali, sa njim na terenu Srbija je imala manjak od 11 poena.
Vladimir Lučić – Nije bio kapiten na očekivanom nivou, promašio je tri trojke, nedostajalo je liderstvo u kriznim momentima, nedostajao je neki jači faul, a napravio je samo jedan za nešto manje od 29 minuta provedenih na terenu.
© Foto : FIBASrbija i Italija
Srbija i Italija - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Srbija i Italija
Dušan Ristić – Nije igrao
Nikola Jokić – Ostao je jedina opcija Srbije u napadu, ali nije mogao sve sam. Ubacio je 32 poena, imao 13 skokova, ukupan indeks korisnosti od 41. Mnogo problema je imao sa lažnim peticama rivala, napadali su ga sa bekovskih i krilnih pozicija i stvorili mu mnogo, mnogo posla.
Marko Jagodić-Kuridža – Dve trojke u momentima kada je bilo veoma važno, nedostajao je neki njegov jači faul na krilnim centrima rivala kako bi se presekla ofanziva i pokazalo da se ne može tako lako šetati do koša.
Vasilije Micić – Činjenica da je njegov direktan rival ubacio šest trojki i upisao 22 poena, praktično sam prelomio utakmicu, doneo preokret i na kraju pobedu, poništava sve dobro što je uradio za 33 minuta na terenu. Pogodio je samo jednu od osam trojki, falile su one i sigurno je da bi ishod bio drugačiji da je bar neki od tih šuteva našao svoj put. Bez obzira na to, treba konstatovati da je preuzimao odgovornost i napadao kada niko nije želeo, a rival disao za vratom.
Marko Gudurić – Momenat u kom šutira trojku „s glave“ dovoljno govori o mentalnom stanju momka od koga se očekivalo da bude jedno od iznenađenja prvenstva.
Ognjen Jaramaz – Potpuno ga je poremetila fanatična odbrana italijanskih bekova, bio je miljama daleko od ritma, ideje i svega što se od njega očekuje. Nula poena za nešto manje od deset minuta na terenu.
Nikola Milutinov – Izgledao je kao na ringišpilu pored dvojice krilnih centara Italije koji su „glumili“ centre. Sa njim na terenu Srbija je imala -19 poena. Veoma loša partija momka od koga se očekivalo da bude sila pod obručima.
Svetislav Kari Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Evrobasket 2022
Pešić: Odbrana bez nogu nije moguća
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala