- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iranski zvaničnik o proterivanju diplomata: Albanija je marioneta SAD i Izraela

© AP Photo / Ronald ZakIranska zastava
Iranska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Džalil Rahimi Džahanabadi, član Komisije za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta, izjavio je da hakerski napadi koji su poslužili kao povod albanskim vlastima da proteraju iranske diplomate i prekinu diplomatske odnose sa Iranom nisu povezani sa iranskom vladom. On je dodao da će zbog takve odluke sama Albanija biti na gubitku.
Džahanabadi je u intervjuu za Sputnjik rekao da smatra da su hakerske napade možda izvršile iranske patriote u znak osvete za skrivanje članova terorističke organizacije „Mudžahedin el Kalk“ (Organizacija iranskih mudžahedina, MEK) u Albaniji.
On je naveo da ta teroristička organizacija koja je odgovorna za preko 18.000 ubijenih iranskih državljana već nekoliko godina deluje u Albaniji. On naglašava da je ova organizacija odigrala ulogu u direktnom ratu protiv Irana, u napadu Sadama Huseina na Iran, stavivši se na neprijateljsku stranu.

„Članovi ove terorističke organizacije organizovali su ubistva najviših zvaničnika naše zemlje, uključujući ministra pravosuđa, predsednika parlamenta, poslanike parlamenta, predsednika, premijera i mnogih visoke zvaničnike, uključujući i obične građane. Nažalost, Albanija je dugo godina primala članove MEK-a. Aktivisti te organizacije, koja broji nekoliko hiljada članova, formirali su čitavu sajber vojsku koja aktivno napada naš sajber prostor“, objasnio je iranski zvaničnik.

Džahanabadi je naglasio da su upravo oni preuzeli odgovornost i odigrali ulogu u nedavnom slomu iranskog bezbednosnog sistema i gradskih sistema, a vlada Albanije im je obezbedila sve neophodne uslove za to.
Sam prekid diplomatskih odnosa Irana i Albanije doneće gubitke samoj Albaniji. Pored toga, prisustvo organizacije ‘Mudžahedin el Kalk’ u Albaniji naškodiće jedino bezbednosti i političkom ugledu evropskih zemalja, naglasio je Džahanabadi.
On je zaključio da je „Albanija postala marioneta u rukama trećih država oličenih u SAD, Izraelu i nekim evropskim zemljama i sve zajedno podržavaju i sponzorišu terorističke grupe poput MEK-a, koje deluju protiv bezbednosti Irana i otvoreno se mešaju u unutrašnje stvari Islamske republike.
Žene pripadnice MEK-a, devedesetih godina XX veka. - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2017
EKSKLUZIVNO Ofanziva šarmom: Robinja džihadista otkriva plan islamske invazije na Balkan
Albanija je jednostrano raskinula diplomatske odnose sa Iranom zbog sajber napada na državne strukture 15. jula, a za koje je su, prema izjavi albanskog premijera Edija Rame odgovorni iranski hakeri. Tirana je tražila da iranske diplomate zbog toga napuste zemlju. Ministarstvo inostranih poslova Irana odbacilo je optužbe i nazvalo tu odluku nepromišljenom.
U saopštenju iranskog ministarstva dodaje se da je odluka kratkovidog karaktera i izražava žaljenje što je albanska vlada pod uticajem trećih strana (Sjedinjenih Američkih Država i Izraela) i donosi neadekvatne odluke.
Albanija je već godinama u lošim odnosima sa Iranom, pre svega jer je bivši premijer Salji Beriša svojevremeno pružio utočište grupi iranskih disidenata, koje Teheran smatra „izdajnicima i teroristima“.
Broj pripadnika organizacije „Mudžahedin el Kalk“ je, kada su na vlast došli socijalisti Edija Rame, sa par stotina porastao na oko 3.000.
En Kodabande - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2017
Bila sam pi-ar terorista: Pomagale su nam sve zapadne vlade (foto)
Iranska revolucionarna garda na vojnoj paradi u Teheranu - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2020
Albanija proterala iranske diplomate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala