Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Karijeva lekcija – i izraz koji treba zapamtiti kao upozorenje

© Foto : fiba.basketballSvetislav Kari Pešić
Svetislav Kari Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Ne pripada književnom i standardnom jeziku, nije svakidašnji izraz, ali oslikava mnogo toga, naročito u današnjem vremenu. I hvala selektoru košarkaša Srbije Svetislavu Pešiću što je izraz „puvati se“ ubacio u dnevne tokove jer je takva pojava sve češća, a retko ko ume da je definiše.
„Izraz nastao iz činjenice da osobe koje same sebe cene sebe uzdižu i uvećavaju u svakom smislu tako da postaju naduvane veličine. Pošto naduvati može da se kaže i napuvati, logičkim razmišljanjem dolazimo do toga da se onaj ko sebe uzdiže iznad svih – puva“, objašnjava popularna Vukajlija.
Standardizovanim rečnikom rečeno – kompleks više vrednosti, jedan je od najvećih problema današnjice, u vremenu kada svako može da bude sve, svako može da se predstavi onakvim kakvim nije, svako može da uđe u ulogu koja mu ne pripada ili je ne zaslužuje.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
Umišljeni stav o sebi se najlakše širi kroz umišljeni svet, kroz internet, portale, društvene mreže, tvitove, mišljenja, smatranja i ostale pojavne oblike načina za ispoljavanja sebe i svoga, često bez povoda.
U takvom svetu gotovo da je nepoznat izraz „puvati se“, ali ga je u prvi plan već nekoliko puta uneo selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić, Piroćanac koji možda ne barata baš najbolje književnim jezikom, ali je svaka njegova reč apsolutno jasna, precizna i definišuća sama po sebi.
Srbija Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Evrobasket 2022
Srbija je sila, ali Pešić moli: „Ne letimo u kosmos“
„Nemojmo previše da se puvamo, to što vi verujete reprezentaciji, to nam daje dobar osećaj, srećni smo i zadovoljni, samo da se ne pravimo previše važni po Pragu, jer nećemo dobijati svaku utakmicu po 20 razlike. Da ne budemo navijači, nego smireni i svako da radi svoj posao. Vi (novinari, prim.aut) dobro radite svoj posao, volite reprezentaciju i navijate, ali nemojte da pravite velika očekivanja, ne zato što mi ne želimo da ih ispunimo, već jer nam treba mirnoća, da ne letimo prerano u kosmos. Vidite da favoriti gube utakmice, mi smo tamo gde smo želeli da budemo pred poslednju utakmicu u grupi“, rekao je selektor Pešić posle utakmice Evropskog prvenstva protiv Izraela u kojoj su ispoljene pojedine slabosti njegove ekipe, ali je pobeda svakako upisana, što je i najvažnije.
Upozoravao je Kari Pešić na „puvanje“ i ranije, samo izgleda niko tada to nije razumeo na pravi način.
„Svi vole da pobeđuju. Mi smo emotivan narod, želimo nekada malo, bez argumenata, da se puvamo i pravimo važni. U vrhunskom sportu ako se ne praviš važan i ako nemaš samopouzdanje koje imaju naši sportisti, onda možda i ne možeš da budeš najbolji. Nismo uvek bili najtalentovaniji, ili tehničko-taktički obrazovani, ali smo uvek verovali u svoje mogućnosti. To samopouzdanje se širi i među publikom, pa kada se izgubi utakmica padne nam malo teže“, rekao je Pešić još na početku priprema.
I stvari su jasne – nema puvanja, ne sme da ga bude, ni u kojoj sferi, a naročito ne u sferi sporta gde mnogi od nas vide priliku da ispolje svoje komplekse i zadovolje sujetu.
Zato, slušajmo Karija i ne puvajmo se da ne bismo pukli kao preduvani balon – jer onda nema nazad!
Gost emisije Miljanov korner nedavno je bio selektor Pešić.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Evrobasket 2022
Srbija na skeneru: Problemi koje smo očekivali – bolje sada nego kasnije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala