Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Srbija je sila, ali Pešić moli: „Ne letimo u kosmos“

© Foto : FIBASrbija Izrael
Srbija Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Košarkaši Srbije ostvarili su i četvrtu pobedu na Evropskom prvenstvu u Pragu, a Izrael nije imao odgovor na fanstatično raspoloženi srpski tim. Posle nove, ubedljive pobede selektor Svetsilav Pešić zamolio je da se niko „ne pravi važan“ jer će Srbija morati da igra i protiv težih protivnika.
U trenucima kada Nikola Jokić ne maši šut, Vasilije Micić čuva loptu kao u sefu, a ostali igrači prate takav ritam na maestralan način teško je ne maštati od medalji. Međutim, Pešić upravo to moli i napominje da treba da se spusti lopta.
„Ono što sam igračima rekao i što vama želim da kažem je da ne potcenjujemo nijednog protivnika. Ostajemo skromni, ali verujemo u naše mogućnosti. Kako god vi pomislili ili mi koji vodimo ekipu, ponoviti onu utakmicu je dosta zahtevno. Vi ste videli kako je to izgledalo, da su se pojavile i neke jače ekipe ne bi mogle da nam pariraju Ja stalno kažem nemojte previše da se puvamo i da se pravimo važni. To što vi verujete u nas, to nam daje dobar osećaj, ali samo da se ne puvamo i da se ne pravimo važni ovde po Pragu i da ne očekujemo da ćemo da svaku dobijemo po 20 razlike. Da spustimo loptu, da ne budemo navijači, već da budemo smireni i da radimo svako svoj posao - mi naš, a vi izaberite...“, objasnio je Pešić.
Selektor je objasnio da prevelika očekivanja mogu da stvore pritisak kod igrača.
„Radite ga, dobro radite, volite reprezentaciju, navijate za reprezentaciju, ali nemojte da pravite velika očekivanja, jer to ni nama ne odgovara. Ne zato što mi nećemo da ih ispunimo, već zato što nam treba mir. Da ne letimo u kosmos. Prerano je. Videli ste šta se dešava u drugim grupama, da favoriti gube. Zašto gube? Pitajte njih. Kad se sve sabere i oduzme, mi smo tu gde smo hteli da budemo pred zadnju utakmicu“ dodao je Pešić.
U reprezentaciji su očekivali da će ekipa Izraela pružiti jači otpor.
„Znali smo da ćemo imati težak meč sa Izraelom koji hoće da kontroliše ritam meča. Ipak postigli smo 89 poena, bez previše dobrog napada. Ipak pobedili smo i dali 89 poena, Svaka utakmica je bitna da pobedimo u njoj i da ako možemo naučimo nešto novo“, istakao je selektor.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem Specijalu.
Novinari su Pešića pitali i o tome kako je trenirati najboljeg NBA igrača, a on je objasnio d je važno da svi pored Nikole Jokića igraju dobro, a ne samo on.
„Kao i svakog drugog igrača! To je naša pozicija, svaki igrač je isti i hoćemo da pobedimo svakoga u Pragu, hoćemo da igramo dobro u Berlinu i samo sa Nikolom Jokićem to nije moguće. Svaki tim koji hoće da pobedi nekoga treba igrača kao što su Micić, Jokić. Gudurić, Kalinić ili kao Kuridža. TIm je bitniji od Jokića, a on zna šta je njegov posao. A uz to on voli da sve saigrače učine boljim. Jer zna da možemo da uradimo nešto samos a timskom odbranom i napadom“, naglasio je Pešić.
Iako su srpski košarkaši pobedeli sa 11 poena razlike, Pešić ima zamerke na određene segmente u igri.
„Sa odbranom nikada nismo zadovoljni, a sa Izraelom je teško jer su stalno u nekom iskakanju i mnogo su brzi. Mi skokove u odbrani nismo pretvarali u kontranapade. Previše smo igrali pet na pet, nismo stvarali prednost, malo smo se opteretili sa faulovima, a onda su nas poremetile neke povrede. Ovaj nam izađe, onaj nam izađe i svaki dan nas ponešto poremeti. Međutim ukupno gledano imali smo zadatak, hteli smo da Avdiju opteretimo i to nije bilo lloše. Ali uvek može bolje“, istakao je selektor.
Akile Polonara - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Evrobasket 2022
Italija pobedila Hrvatsku!
Srbija i Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Evrobasket 2022
Jokić i Micić dirigovali igrom Srbije – pobeđen je i Izrael!
Luka Dončić - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Evrobasket 2022
Dončić se osvetio Nemcima!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala