Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Srbija na skeneru: Problemi koje smo očekivali – bolje sada nego kasnije

© Foto : FIBANikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Pobedi se u zube ne gleda, naročito na turnirima kakvo je Evropsko prvenstvo sa gustim rasporedom, posle teške sezone za gotovo sve igrače i imajući u vidu odluku FIBA da ne dozvoli dva dodatna igrača za ekipe. Srbija je upisala četvrti uzastopni trijumf i to je najvažnije od svega, ali je jasno i da postoje problemi koje treba na vreme adresirati.
Četvrta utakmica na turniru je znak da su svi rivali već dovoljno dobro upoznati sa stilom igre koji gaji Srbija – Izrael je dobio priliku za duel sa srpskim timom na vreme za sebe, sa dovoljno znanja o svim prednostima i manama.
Sa druge strane, selektor Pešić ne samo da nije od FIBA dobio pozitivan odgovor na ideju o tome da ekipe dobiju po dva igrača više u sastavu, već je i četvrtu uzastopnu utakmicu odigrao bez punog sastava – i on je tokom utakmice još više „krnjen“.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem Specijalu.
Vanja Marinković ponovo nije bio tu, Nikola Milutinov nije dovoljno spreman, tokom meča je probleme osetio već ranije povređeni Nemanja Nedović, a kao začin na sve stigla je i povreda kolena kapitena Vladimira Lučića za koju se nadamo da nije teže prirode.
Uz sve to, na videlo su izašle boljke koje su se nazirale kroz takmičenje – kada na terenu nije prva petorka, najjača petorka, ritam igre se menja, organizacija trpi, a to pametni rivali koriste.
Momenti u kojima Vasilije Micić i Nikola Jokić nisu na terenu, kao glavni ideolozi igre, odnosno Nikola Kalinić i Vladimir Lučić kao okosnice odbrane, mogli bi u daljem toku prvenstva da budu velika rana srpskog tima i slobodan dan pred utakmicu sa Poljskom stiže u pravom momentu da se neke stvari promene, a neki igrači razmrdaju.
Izrael je imao iznenađujućeg faktora u liku Jana Madara koji je ubacio 20 poena i koristio momente kada je bivao zaboravljen u odbrani Srbije, mnogo lopti je završavalo u rukama rivala posle odbitaka i promašaja, a bilo je jasno i da rezervni igrači nemaju dobru komunikaciju, odnosno da je ona na daleko nižem nivou od one koju poseduje startna petorka.
Dejan Davidovac – Nije igrao
Nikola Kalinić – Fokusiran na odbranu više nego na drugim utakmicama, nije imao previše prilika da napadne u prvom poluvremenu, ali je sve nadoknadio u drugom, uključujući i trojku uz faul na briljantnu asistenciju Jokića koja je praktično prelomila duel.
© Foto : FIBANikola Kalinić
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Nikola Kalinić
Vladimir Lučić – Sve kako smo navikli, borba, korekcija u odbrani, na startu utakmice je pokazao i napadačke ambicije, ali ga je veliki posao u defanzivi sprečio da bude aktivniji na drugom obruču. Samo da povreda kolena nije teže prirode i sve će biti u redu.
© Foto : FIBASrbija - Izrael
Srbija - Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Srbija - Izrael
Dušan Ristić – Ušao u finišu utakmice, nije planirao Pešić da ga koristi, ali je morao posle povrede Lučića i skraćivanja rotacije.
Nikola Jokić – Briljantno. Svaki dalji komentar je suvišan. Indeks korisnosti od 46, 29 poena, 11 skokova, pet asistencija, ali i pet ličnih grešaka što svedoči o tome da ga sudije i dalje nedovoljno poštuju.
Nemanja Nedović – Pokušavao je šutem sa distance na startu utakmice i nije ga krenulo posle čega kao da je upao u vir iz koga nije uspeo da izađe, već je morao da napusti duel zbog povrede lista u drugoj četvrtini.
Marko Jagodić-Kuridža – Nije bio na nivou duela protiv Finske, ali je opet uradio mnogo prljavog posla, podmetao telo i gde treba i gde ne treba. Veoma bitan šraf za Srbiju, šta god ko mislio, bez obzira na to što nije ubacio ni poen.
Vasilije Micić – Šut nije služio na početku, vremenom je morao da preuzme veliki deo odgovornosti iako nije bilo njegovo veče. Imao je mnogo promašaja, ali i fantastičnih reakcija kada niko nije mogao ništa da uradi, odnosno kada je rival pretio da se potpuno vrati u meč.
© Foto : FIBASrbija - Izrael
Srbija - Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Srbija - Izrael
Marko Gudurić – Popravlja se, dobija na samopouzdanju, ali je jasno da može i mora bolje.
Ognjen Jaramaz – Šareno, šareno... Od očajnih pokušaja organizacije igre, do pogodaka iz nemogućih pozicija, nizova dobrih i nizova loših poteza. Moraće da ustali formu za naredne mečeve.
© Foto : FIBASrbija - Izrael
Srbija - Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Srbija - Izrael
Nikola Milutinov – nije igrao
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Evrobasket 2022
Jokićev momentum
Akile Polonara - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Evrobasket 2022
Italija pobedila Hrvatsku!
Srbija Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Evrobasket 2022
Srbija je sila, ali Pešić moli: „Ne letimo u kosmos“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala