- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

SAD: Ne vidimo da se „prehrambeni sporazum” raspada

© Sputnik / Ivan Rodionov / Uđi u bazu fotografijaŽito
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne vide znake da se „prehrambeni sporazum” raspada, izjavio je koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi.
„Verujemo da je ovaj sporazum koji je zaključen uz posredovanje Ujedinjenih nacija u Turskoj važan, pratimo njegov efekat i vidimo snabdevanje proizvodima i uticaj na cene hrane”, dodao je Kirbi.
Ruski predsednik Vladimir Putin je komentarišući na Istočnom ekonomskom forumu situaciju sa izvozom ruskog žita ranije rekao da evropske zemlje nastavljaju da deluju kao kolonijalisti i da su još jednom prevarile zemlje u razvoju. Putin je istakao da je praktično sve žito, koje je izvezeno sa ukrajinske teritorije završilo ne u zemljama u razvoju, već u EU. On je ocenio da su prema Svetskom prehrambenom sporazumu Ujedinjenih nacija, samo dva broda od 87 upućena su u ugrožene zemlje.
Ranije je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja naglasio da deo prehrambenog sporazuma koji se odnosi na izvoz ruske hrane i đubriva ne funkcioniše. On je ocenio da zbog toga nije isključena obustava sporazuma.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Teretni brod Razoni sa ukrajinskim žitaricama u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Ruski diplomata: Samo jedan brod sa ukrajinskim žitom krenuo u Afriku, što nisu prvobitni ciljevi
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
RUSIJA
Gutereš: UN rade na uklanjanju prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala