- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Samo jedan brod sa ukrajinskim žitom krenuo u Afriku, što nisu prvobitni ciljevi

© AP Photo / Emrah GurelTeretni brod "Razoni" sa ukrajinskim žitaricama u Istanbulu
Teretni brod Razoni sa ukrajinskim žitaricama u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Od prva 34 broda sa žitom koji su isplovili iz luka Ukrajine u okviru sporazuma postignutih u Istanbulu, samo je jedan krenuo ka Africi, iako se snabdevanje ovog kontinenta smatralo glavnim zadatkom, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Za četiri nedelje izvoznih operacija, od 34 teretna broda samo je jedan otišao u Afriku. To se nikako ne slaže sa prvobitno navedenim ciljevima borbe protiv gladi u zemljama kojima je žito preko potrebno“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.
On je podsetio i da se brod „Razoni“, koji je prvi izašao iz ukrajinske luke u okviru inicijative za izvoz žitarica i koji je krenuo ka libanskom gradu Tripoliju, zaustavio u turskom Mersinu nakon što je libanski kupac odustao od ove robe. Nebenzja je kao razlog za odbijanje naveo to što je umesto pšenice, koju su očekivali u zemlji, brod prevozio kukuruz.
Nebenzja je pozvao da se prema paketu crnomorske inicijative odnosi sa punom ozbiljnošću i da se ne odlaže rešavanje problema koji ometaju izvoz ruske hrane i đubriva, jer će produženju dogovora doprineti „opipljivi rezultati za ruske inostrane ekonomske operatere“.
Posle sastanka Saveta bezbednosti UN, ruski diplomata objasnio je novinarima da bi produženje Istanbulskih sporazuma bilo moguće samo ako se ispune sve odredbe dokumenta, uključujući i one koje se odnose na izvoz ruskog žita i đubriva.
„Sporazum važi 120 dana, a njegovo produženje zavisiće od toga da li će uspeti da se postigne njegova puna primena“, objasnio je on.
„Drugi deo dogovora još nije sproveden: ruski brodovi sa žitom i đubrivom nisu isplovili iz morskih luka Rusije“, dodao je Nebenzja.
On je naglasio da za rešavanje ovog problema strane-potpisnice Istanbulskog sporazuma, a posebno UN, „treba da reše pitanja vezana za finansijske transakcije, osiguranje i odredišne luke“.

Prehrambeni sporazum

Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN. Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
RUSIJA
Gutereš: UN rade na uklanjanju prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala