- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gutereš: UN rade na uklanjanju prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda

© AP Photo / Richard DrewGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti UN
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
Pratite nas
Ujedinjene nacije rade zajedno sa SAD i EU na uklanjanju prepreka u sferi osiguranja, finansija i transporta koje ometaju izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš obraćajući se u Zajedničkom koordinacionom centru.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Sankcije protiv Rusije ne utiču na prehrambene proizvode i đubriva. Međutim, privatne kompanije osećaju njihov efekat i postoji niz prepreka i poteškoća koje moraju da savladaju. Te poteškoće se tiču transporta, osiguranja i finansija. Mogu da kažem da naporno radimo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom kako bismo mogli da uklonimo ove prepreke i kako bi to omogućilo da se ostvari ono što je važno za ljude, posebno za one u razvijenim zemljama“, naglasio je Gutereš.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je u Odesi 19. avgusta pozvao vlade i kompanije da stimulišu isporuku ruskih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, kako je i usaglašeno prehrambenim sporazumom.
​​Podsetimo, izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.
Zgrada UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
RUSIJA
UN: Nema garancija da zapadne zemlje neće ometati izvoz ruskog žita i đubriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala