Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpska premijerka među Srbima na KiM: Relaksacija odnosa ili „zapadno ubrzanje“

© Kosovo onlajn/Ustupljeno SputnjikuAna Brnabić u Kosovskoj Mitrovici
Ana Brnabić u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Poseta premijerke Ane Brnabić Kosmetu je važna jer relaksira odnose s Prištinom i potvrda je srpskog prisustva na KiM kao sastavnom delu Srbije, kaže diplomata u penziji Zoran Milivojević, napominjući da je posetu inicirao Zapad u cilju smanjenja političkog pritiska pošto želi da što pre i po svom zatvori ovaj problem.
Ana Brnabić, srpska premijerka, tokom posete severu Kosova i Metohije poručila je Srbima da će Srbija uvek biti uz svoj narod i da iz Beograda donosi poruku mira, stabilnosti i tolerancije, kao i da je zadovoljna što je posle provokacija Prištine od 31. jula ove godine sačuvan mir.
S obzirom da je srpska premijerka najviši zvaničnik koji je u poslednje vreme posetio Kosovo i Metohiju, njena poseta bi mogla da se tumači i kao znak relaksacije odnosa sa Prištinom.

Relaksacija odnosa uz reciprocitet poseta

Važan momenat je i što su paralelno sa posetom Brnabićeve Kosmetu zamenik premijera tzv. Kosova Besnik Bisljimi i ministarka prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci u poseti jugu Srbije.
Zoran Milivojević, diplomata u penziji, ističe da poseta premijerke Brnabić sigurno nije autonomna odluka Prištine i Aljbina Kurtija već da je to deo zapadnog angažmana.
„Ovo je svakako pokušaj u pravcu otvaranja dijaloga i sigurno je Zapad imao tu veliku ulogu da se ova poseta prihvati, jer vidimo da je i dvoje kosovskih ministra u poseti jugu Srbije, i da se tu negde na ovaj način relaksira tekući politički pritisak, ali i da se pomalo ide u smeru interesa Srbije,“ smatra Milivojević.

Važna poseta za Srbe na KiM i Srbiju

Kada je reč o srpskom interesu, dodaje on, ova poseta je svakako važna i mi ćemo je koristiti kao manifestaciju srpskog prisustva i teze da je KiM sastavni deo Srbije.
„Tako gledamo na ovu posetu i na afirmaciju naših stavova potrebnih za odbranu kosovske priče i potvrdu postojanja Rezolucije 1244 pa nadalje. U nekom strateškom političkom smislu ovo je i potvrda da se Srbija neće odreći Kosova i Metohije, niti srpskog naroda na KiM. I poruke koje je Brnabićeva prenela Srbima na KiM idu u tom pravcu a one imaju dodatnu težinu jer ih prenosi novoizabarni premijer Srbije što je ličnost najvišeg ranga. I u političkom smislu to je i poruka Srbima da tamo ostanu i garancija da će Srbija iza njih stajati, bez obzira kako se stvari budu odvijale,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Milivojević je siguran da do ove poste ne bi došlo da Zapad nije umešao prste posebno pred inicijativu i Brisela, Vašingtona i ostalih da se dijalog deblokira i da se stvori politički ambijent za njegov nastavak.

Zapad ubrzava dijalog

„Priština će ovu posetu srpske premijerke svojoj javnosti opravdati posetom svoja dva ministra jugu Srbije a siguran sam da će Priština njihovu posetu pokušati da valorizuje sa internacionalizacijom juga Srbije, ali to ne dolazi u obzir. Jer centralna Srbija nije tema Zapadu, oni samo očekuju da se dijalog Beograd i Prištine nastavi i da se prihvati inicijativa iz pisma predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca. U pismu upućenom predsedniku Srbije se navodi da su oni zadužili savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku Jensa Pletnera i Emanuela Bona da pruže podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku,“ podseća Milivojević.
Suština je, napominje on, deblokiranje kosovskog pitanja i početak njegovog bržeg rešavanja imajući u vidu i aktuelni kontekst tema Ukrajine, jer žele da iskoriste ovaj međuprostor kada Rusija ima smanjene mogućnosti za delovanje i da se sve reši nekako na brzinu u interesu zapadne strategije za ovaj region.

Brnabić bila persona non grata na Kosovu

„U stvari dizanje nivoa aktivnosti i EU i Vašingtona ali i Zapada u celini prema ovom regionu ide u pravcu rešavanja tog pitanja na liniji njihovih interesa, odnosno, takozvanog međusobnog priznanja. I sve je to lepo, s tim što ovo poslednje ne dolazi u obzir,“ zaključuje Milivojević.
Ana Brnabić na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
SRBIJA
Brnabićeva odgovorila Kurtiju: Kakva vam je to demokratija u kojoj je Srbima uskraćeno pravo glasa
Ovo je prva poseta premijerke Brnabić Kosovu i Metohiji od 2017. kada je prvi put izabrana za predsednika vlade. Ona se štaviše 2019. našla na spisku desetina osoba koje je Vlada Kosova proglasila personama non grata. Nezvanični razlog je bio njen tvit u kom je rekla da u pregovorima sa Prištinom Beograd ima posla sa „ljudima koji su izašli iz šume“.
U Ministarstvu spoljnih poslova Kosova za prištinske medije tada su potvrdili da je izrađena lista nepoželjnih osoba koja je "dosta duga" i u njoj su uglavnom imena zvaničnika, sadašnjih i bivših zvaničnika Srbije, ali i bivši rukovodioci Vojske Srbije.
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
SRBIJA
Brnabićeva u Kosovskoj Mitrovici: Donosim poruku predsednika - uvek ćemo biti uz naš narod
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
SRBIJA
Kurti: Neka Brnabićeva dođe na Kosovo da vidi šta je demokratija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala