Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabićeva odgovorila Kurtiju: Kakva vam je to demokratija u kojoj je Srbima uskraćeno pravo glasa

© Foto : Kosovo onlajn/skrinšotAna Brnabić na KiM
Ana Brnabić na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom posete severnom delu Kosova i Metohije, da se po prelasku adminstrativne linije ostila kao "svoj na svome".
Ona je odgovarajući na pitanje novinara albanskih medija, koji su je pitali kako se osećala kada je prešla "granicu", odgovorila:

"Kako sam se osećala kada sam prešla administrativnu liniju? Najiskrenije da vam kažem osećala sam se kao ''svoj na svome''.

Premijerkin odgovor pozdravljen je gromoglasnim aplauzom.
Brnabićeva je upitana da prokomentariše i izjavu premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija, koji je rekao da je dokaz demokratije to što je premijrka Srbije na Kosovo i Metohiju ušla sa ličnom kartom izdatom u Srbiji.
"Što se tiče izjave gospodina Kurtija, moram da kažem da bi mi bilo izuzetno drago da vidim tu demokratiju i demokratski poredak. Ne mogu da kažem da to vidim kada je u ovoj godini uskraćeno pravo glasa Srbima na KiM, koje je osnovno, bazično ljudsko i demokratsko pravo", kazala je Brnabićeva.
Ona je ocenila da upravo to "bolje nego šta drugo pokazuje stanje demokratije i vladavine prava".
"Druga važna stvar koja je takođe očigledna je nepoštovanje međunarodnih sporazuma. Priština ne poštuje Briselski sporazum i nije ga implementirala, nije uspostavila Zajednicu srpskih opština, niti je omogućila da to Srbi urade, a prošlo je devet godina. To najbolji pokazatelji demokratije i vladavine prava - poručila je srpska premijerka.

Jasno je zašto se Srbi uvek vraćaju Kosmetu...

Brnabićeva je obišla manastir Banjska u opštini Zvečan.
Premijerku Brnabić je dočekao episkop raško-prizrenski Teodosije, sveštenstvo i građani, a priređen je i kulturno-umetnički program.
Brnabićeva je rekla da će se postarati, sa resornin ministarstvom da obezbedi sredstva za renoviranje fasade manastira, za koju su joj monasi rekli da je u očajnom stanju.
Konstatovano je da je kompletan unutrašnji izgled manastira završen i da je ostalo da se uradi spoljni deo ove svetinje.
Episkop Teodosije je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić mnogo uradio za manastir prethodnih godina i zahvalio se Vladi Srbije na podršci.
"Meni je neopisiva čast što sam danas ovde na KiM, u manastiru Banjska gde najbolje možete da osetite prisustvo i trajanje srpskog naroda na Kosmetu", rekla je Brnabić.
Dodala je da ne može a da se ne oseća posebno na ovom mestu.
"Ne možete da ne osetite još veću energiju, da se borite i za naš narod i za prisustvo Srbije na KiM. Jasno mi je zašto je toliko važno za naše ljude da dolaze i da se uvek vraćaju Kosovu i Metohiji", rekla je premijerka.
Episkop raško-prizrenski je ukazao da Srpska pravoslavna crkva i srpski narod najviše i opstaju zahvaljujući svesrdnoj podršci svoje države.
"Iz godine u godine, ulažu se sredstva za obnovu svetinja, za održivost nase crkve. Ulaže se novac, kako bismo mogli da zaposlimo ljude koji žele da ostanu na prostoru KiM. To je naš prioritet, da zaštitimo, sačuvamo naše nasleđe i da prenesemo na sledeća pokolenja", rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
SRBIJA
Brnabićeva u Kosovskoj Mitrovici: Donosim poruku predsednika - uvek ćemo biti uz naš narod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala