- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ministar: Samo mali broj kompanija može da priušti američki gas

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Bugarski ministar energetike Rosen Hristov izjavio je za „bTV“ kako se ispostavilo da je cena američkog tečnog naftnog gasa za septembar, koju je dogovorila prethodna vlada Kirila Petkova, skoro dvostruko veća od cene koju je bugarska industrija saglasna da plati (250 leva za megavat po času, nešto više od 128 evra).
Prema njegovim rečima, takav trošak može da priušti samo mali broj kompanija.
Hristov je naglasio da pregovore o obnavljanju isporuka sa ruskom kompanijom „Gasprom eksport“ prema tekućem sporazumu vodi „Bulgargas“, ali da na političkom nivou nema razgovora na tu temu.
Ministar ističe da bugarska strana do sada nije dobila od ruske kompanije „čvrst stav“ povodom brojnih pitanja kao što su cena, rokovi isporuke i njihova bezbednost. Trenutno neće biti dovoljno da Sofija jednostavno pređe na novu šemu plaćanja u rubljama kako bi osigurala isporuke, jer su se od aprila, kada je snabdevanje obustavljeno, pojavili novi rizici.
Hristov je naglasio da cilj Bugarske „nisu isporuke po svakoj ponuđenoj ceni“.
„To jednostavno nema nikakvog ekonomskog smisla“, ocenio je on.
Krajem aprila ove godine Bugarska je prestala da dobija gas od „Gasproma“ zbog odbijanja da plaća po novoj šemi. Prema rečima nekadašnjeg premijera Kirila Petkova, zavisnost Bugarske od ruskog gasa iznosi 90 odsto, odnosno, godišnje potrebe zemlje za ruskim gasom iznose oko tri milijarde kubnih metara.
On je odluku ruske kompanije nazvao ucenom i u maju dogovorio nabavku prva dva tankera američkog tečnog naftnog gasa, a krajem jula još sedam, iako je zbog nedostatka slobodnih terminala, nova Vlada mogla da obezbedi samo jedan.
Gasovod Balkanski tok - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SVET
Bugarski ekspert: Zima će biti teška, spremajte ugalj i drva
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
RUSIJA
Bugarski političar: Nema smisla da se ljutimo na „Gasprom“, inače ćemo osuditi ljude na hladnoću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala