- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski političar: Nema smisla da se ljutimo na „Gasprom“, inače ćemo osuditi ljude na hladnoću

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Pitanje isporuka gasa mora biti rešeno što je pre moguće, izjavio je bivši ministar odbrane Bugarske Stefan Janev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Po njegovim rečima, nema smisla da se Bugarska ljuti na rusku kompaniju „Gasprom“.

„Neke evropske zemlje su pronašle način da se ne ljute, a mi nastavljamo sa tim. Kakva je poenta? Želimo li da osudimo bugarski biznis na kolaps, a građane Bugarske da zimi sede u hladnoći? Po mom mišljenju, to uopšte nije alternativa i moramo odmah da tražimo rešenje“, rekao je Janev za radio „Fokus“.

„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.
O nabavci preostale količine bugarska vlada pokušava da pregovara sa drugim dobavljačima, ali je za sada potreban obim obezbeđen samo za avgust. Istovremeno, Bugarska je, prema rečima samog premijera, svakodnevno u kontaktu sa „Gaspromom“ i traži da se obnove isporuke pod istim uslovima plaćanja.
Novi ministar energetike Bugarske Rosen Hristov izjavio je da će Bugarska morati da se vrati pregovorima sa ruskom kompanijom „Gasprom“.
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
RUSIJA
Bugarski političar: „Gasprom“ je jedini način da se izbegne hladnoća i zatvaranje preduzeća
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala