- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski ekspert: Zima će biti teška, spremajte ugalj i drva

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod Balkanski tok
Gasovod Balkanski tok - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
„Gasprom“ je jednostrano izmenio uslove plaćanja, međutim, to je bilo uslovljeno višom silom, izjavio je bugarski ekonomista i savetnik predsednika sindikata „Podrška“ Vanja Grigorova.
To se dogodilo, jer Evropa i SAD uvode sankcije i samovoljno zamrzavaju sredstva, u ovom slučaju Rusiji.

„U tom smislu prodavac, ‘Gasprom’, želi da veruje da će sredstva koja treba da dobije za svoju robu i doći do njega. Zato su oni jednostrano, zbog više sile, odlučili da otvore račune u ‘Gasprombanci’, gde će se uplaćivati ta ista suma i iste valute koje su ukazane u ugovoru. Zatim se te sume konvertuju, ali to još uvek nema nikakve veze sa kupcem“, izjavio je ekonomista u intervjuu listu „Pogled info“.

Ekonomista je obratio pažnju na to da se Bugarska nije odrekla ruske nafte, tako što je zatražila da je isključe iz evropskih sankcija, što je uradila Vlada Kirila Petkova, koja se izjasnila protiv ruskog gasa.

„Ako neko želi da se ponaša moralno, onda bi trebalo da odmah izađe iz automobila, zato što on daje novac despotu Putinu za ubistvo dece i starijih ljudi. Pod navodnicima, naravno“, navela je ona.

Zima će najverovatnije biti teška, a kompenzacije za domaćinstva za struju za sada nisu predviđene, izjavila je Grigorova. Jedini izlaz je da se nekako dođe do niske cene goriva i da se ograniči izvoz električne energije, smatra ekspert. Stanovništvu je posavetovala da se unapred pripreme za tešku zimu, kao i da obrate pažnju na alternativne načine grejanja, kao što su ugalj i drva, mada se i oni teško mogu naći zbog cene i sankcija.
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
RUSIJA
Bugarski ekspert: Gromoglasno smo odustali od ruskog gasa i sad smo u bezizlaznoj situaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala