- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Evropa bez duše nije Evropa“: Patrijarhova zahvalnost Orbanu zbog borbe za hrišćanske vrednosti

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPatrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji u Beogradu
Patrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Pratite nas
Evropa u svome temelju i korenu ima hrišćanstvo i, kako je govorio Benedikt XVI – ima dušu. Evropa bez duše nije Evropa, rekao je patrijarh srpski Porfirije u Sentandreji. On je pohvalio mađarskog premijera Viktora Orbana za zalaganje za hrišćanske vrednosti u Evropi.
Patrijarh srpski Porfirije danas je poručio u besedi, na liturgiji u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Sentandreji, da je Sentandreja za nas veliki ponos i ugled, ali i uteha da je Gospod sa nama.
Drugog dana posete Eparhiji budimskoj, patrijarh je između ostalog u besedi podsetio da su Srbi bežeći od mača, kada su došli u Sentandreju, u to tada pusto mesto, iako su živeli u oskudici i bedi, sazidali osam predivnih hramova na malom prostoru.
„Stoga, Sentandreja, ovdašnji Srbi i naša Pravoslavna crkva mogu biti najbolji mogući primer svim pravoslavnim Srbima gde god da žive, pa i u Srbiji“, naveo je patrijarh koji je besedu iskoristio da zahvali mađarskom kardinalu i katoličkoj crkvi na podršci koju pruža SPC i srpskim vernicima.
Patrijarh se zahvalio i potpredsedniku Vlade Mađarske Žoltu Semjenu, koji je prisustvovao liturgiji.
Patrijarh je naglasio da zahvaljuje na tome šta sve mađarska država čini za srpski narod, za našu Crkvu, za podršku života pravoslavnih vernika, za sve zakonske i administrativne propise koji čine da naš narod i naša Crkva ovde zaista jesu na svome, da su domaćini, saopštila je SPC.
„Isto tako ne mogu da propustim a da ne pohvalim vašu državu i vašu političku administraciju na čelu sa premijerom za zalaganje za hrišćanske vrednosti u Evropi, koja u svome temelju i u svome korenu, pre svega, ima hrišćanstvo, kako je govorio Benedikt XVI - ima dušu. Evropa bez duše nije Evropa“, rekao je patrijarh i dodao da je radostan zbog boravka u Sentandreji i u Mađarskoj, u hrišćanskoj zemlji.
Besedu je iskoristio da još jednom čestita vladiki Lukijanu jubilej, i da mi poruči da zna da su svi sa njim, i da mu daju podršku - arhipastirski žezal, simbol duhovne vlasti.
Dodao je da je za mnoge stvari o kojima je danas govorio nema bolje ilustracije od pravoslavnih Srba koji su Sentandreju došli bežeći od mača, bežeći od nevolja.
„Kada su došli ovde, u Sentandreju, tada pusto mesto, zidali su skromne zemunice, drvene kuće. Da li su imali i koliko imali za trpezom Bog sveti zna – zamislite to, to je nešto čime mi trebamo da se ponosimo, na šta treba da se ugledamo i što može biti najbolji mogući primer svakom čoveku bilo gde da živi, a naročito Srbinu – dakle, u oskudici i u bedi zidaju osam predivnih hramova na malom prostoru, kažu: od jednog do drugog nisi morao vikati nego tihim normalnim glasom govoriti i čuo bi te onaj kod drugog hrama“, rekao je patrijarh.
Sve to svedoči, kako je rekao, o pravoslavnom Srbinu i šta su bili prioriteti u njihovom životu.
„Bilo je naravno stranputica, iskušenja, ne ponovilo se, ali ostala je pouka za nas danas: Na prvom mestu mora biti Hristos, i crkva njegova! Sad je razumljivo kako je prošlo toliko vekova, a da su pravoslavni Srbi očuvali svoj identitet svuda po svetu. Da su bili samo Srbi, a tek usput i pravoslavni, ne bi bilo ni pomena o njima. Međutim, zato što su bili pravoslavni, što su sazidali osam velelepnih hramova ovde u Sentandreji i dan danas su blagodaću Božjom – i naravno hrišćanskom ljubavlju i razumevanjem drugih koji su ovde živeli – opstali“, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve, preneo je Tanjug.
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
SRBIJA
Patrijarh u Budimpešti: Trodnevna poseta Eparhiji budimskoj i susret sa državnim vrhom Mađarske
Mađarski premijer Viktor Orban govori na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) u Dalasu - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
SVET
„Putinov trojanski konj“: Senzacionalni govor Viktora Orbana u Teksasu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala