Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh u Budimpešti: Trodnevna poseta Eparhiji budimskoj i susret sa državnim vrhom Mađarske

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije doputovao je danas u Budimpeštu na početku zvanične trodnevne posete Eparhiji budimskoj.
Svečani doček srpskog patrijarha priređen je u Ambasadi Srbije u Budimpešti, dok je u crkvi Svetog Đorđa služena doksologija.
„Evo nas danas na Dunavu, na najsevernijoj tački naše jurisdikcije, gde su vaši i naši preci još u 16. stoleću, ovde na ovom mestu, podigli i počeli da podižu hramove“, poručio je patrijarh.
On je rekao da su naši preci u Sentandreji u najkraćem roku podigli osam velelepnih hramova, živeći istovremeno veoma oskudno, u kolibama i zemunicama, saopšteno je iz SPC.
„Oni su stojeći između čekića i nakovnja, u sukobu tada velikih sila Turske i Austrije - nažalost neprestano smo i mi suočeni i suočavamo se sa raznim sukobima i neretko opet velikim - našli najbolji i jedini pravi model da ne samo ne nestanu kao narod, nego da opstanu i da budu veoma plodotvorni, da obogate sebe, jer obogaćyjući sebe i svoju kulturu, obogaćuju i one koji su oko njih", rekao je on.
Sa sobom su, kako je dodao, preko Save i Dunava poneli ono što je najvažnije, ono što ih duhovno konstituiše i čuva, ikone, mošti svetih, druge relikvije.
Posle svečane doksologije patrijarh je sa pratnjom posetio Ambasadu Srbije gde je poručio da je veoma duga istorija preplitanja sudbina srpskog i mađarskog naroda koji su ne samo upućeni kroz istoriju jedni na druge, nego su kroz istoriju i zajedno živeli, dok danas Mađarska i Srbija imaju ne samo razumevanje, nego i istinsku saradnju u svim segmentima.
Povod posete patrijarha je stogodišnjica uspostavljanja Srpske patrijaršije i dvadeseta godišnjica arhijerejskog služenja episkopa Lukijana na čelu Eparhije budimske.
Patrijarh će sutra uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve služiti liturgiju u Sabornoj crkvi u Sentandreji, saopštila je SPC.
Tokom posete Eparhiji budimskoj patrijarh Porfirije sastaće se sa državnim vrhom Mađarske i posetiće srpske institucije u toj zemlji, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala