- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vidljivi i detalji: Objavljen do sada najkvalitetniji podvodni snimak „Titanika“ /video/

© Foto : Youtube/OceanGate Expeditions/PrintscreenOstaci potonulog broda Titanik
Ostaci potonulog broda Titanik - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Ostaci potonulog broda „Titanik“ snimljeni su u do sada najvišoj rezoluciji, a kompanija „Oušn gejt ekspedišns“ koja ga je načinila, objavila ga je na društvenim mrežama.
Novi snimak visokog kvaliteta je u rezoluciji 8k (8.000 piksela po dužoj stranici), što odgovara rezoluciji nešto većoj od 33 megapiksela. Na njemu se vidi pramac broda, sidro, paluba broj jedan, kao i ogromni sidreni lanac sa zadivljujućim detaljima.
„Jedan od najneverovatnijih delova snimka prikazuje jedan od kotlova koji su pali na okeansko dno kada se „Titanik“ raspao na dva dela“, rekao je Rori Golden iz „Oušn gejta“. Golden je objasnio da su kotlovi prvi primećeni kada je olupina „Titanika“ identifikovana 1985. godine.
Na snimku se vidi i detalj koji do sada nikada nije snimljen pošto je brod potonuo – naziv proizvođača sidra, „Noa Hingli i sinovi“, koji je na novom video-snimku jasno čitljiv.
„Veoma je uzbudljivo što smo posle tolikih godina otkrili nove detalje koji nisu bili tako vidljivi prethodnim generacijama kamera“, kaže Golden, koji je dugogodišnji ronilac.
Ovakvi snimci pomažu naučnicima da ispitaju promene na olupini, koja se polako raspada na dubini od 4.000 metara ispod površine Atlantskog okeana, u blizini Njufaundlanda u Kanadi, prenosi RT.
„Titanik“ je bio jedan od najvećih putničkih brodova, a potonuo je 15. aprila 1912. godine pošto je udario u ledenu santu na svom prvom putovanju od Sautemptona u Velikoj Britaniji do Njujorka u SAD.
Od 2.224 ljudi koji su bili na brodu, više od 1.500 ih je izgubilo u život, što je bila jedna od najsmrtonosnijih pomorskih nesreća u to vreme.
Titanik 2 - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
SVET
„Titanik 2“ uskoro kreće na istorijsko putovanje /video/
Titanik - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
DRUŠTVO
Novi izlet na Titanik: Paprena cena posete najpoznatijoj olupini broda /video/
Brod Titanik - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2017
Nova verzija kraja „Titanika“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala