Nova verzija kraja „Titanika“

© AP PhotoBrod "Titanik"
Brod Titanik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razlog za potonuće „Titanika“, najvećeg prekookeanskog broda svog vremena, mogao bi da bude požar u skladištu goriva, piše list „Indipendent“ pozivajući se na britanskog novinara Šenana Molonija, koji je 30 godina proučavao istoriju ovog broda.

Moloni tvrdi da je požar na brodu izbio pre izlaska broda iz Sauthemptona i da su nekoliko nedelja neuspešno pokušavali da ga ugase. Za to vreme oplata broda se zagrejala, zbog čega se sudar sa ledenim bregom, koji je doveo do tragedije, završio tako loše.

Indipendent“ navodi da je novinar uspeo da analizira fotografije snimljene pre početka putovanja „Titanika“. Na tom mestu oplate, koja je kasnije oštećena usled sudara sa ledenim bregom, istraživač je otkrio tragove čađi. Stručnjaci su potvrdili da su tragovi verovatno nastali zbog požara u jednom od skladišta goriva na brodu.

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNAND Izveštaj o spasavanju sa listom spasenih putnika sa broda "Titanik"
Izveštaj o spasavanju sa listom spasenih putnika sa broda Titanik - Sputnik Srbija
Izveštaj o spasavanju sa listom spasenih putnika sa broda "Titanik"

Moloni smatra da su vlasnici broda znali za požar, ali su taj podatak sakrili od putnika. Posadi je naređeno da ćuti o tom incidentu.

Kao rezultat požara, oplata broda se na određenom mestu zagrejala do temperature od oko 1.000 stepeni Celzijusa, što je čelik, koji je izgubio i do 75 odsto snage, učinilo izuzetno krtim. Kada je petog dana putovanja „Titanik“ udario u ledeni breg, oplata nije izdržala i na brodu je nastala ogromna rupa.

Zbog toga se ledeni breg ne može smatrati jedinim krivcem za katastrofu „Titanika“ sa kojim je 15. aprila 1912. godine potonulo više od 1.500 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala