Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Svako peto dete u Srbiji gojazno

CC0 / Pixabay/Joshua Choate / Deca se igraju napolju
Deca se igraju napolju - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Svako peto dete u Srbiji je gojazno, a broj gojaznih u poslednje četiri decenije povećao se čak 10 puta, rekao je predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis.
Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis rekao je da se stanje kod dece pogoršava kada je reč o bolestima koje su zavisne od fizičke aktivnosti.
„Sada imamo više gojaznih nego pre dve decenije, u poslednje četiri decenije broj gojaznih se povećao 10 puta i svako peto dete u Srbiji je gojazno. Problem je i porast šećerne bolesti. To je po pravilu dijabetes tipa 1. Najveći pik ove bolesti bio je 2021. za vreme kovida, kada je sa 13 obolelih na 100.000 porastao broj na 17,1. Znamo da su virusne infekcije okidač za pojavu šećerne bolesti“, naglasio je Konstantinidis.
Budući da je početak školske godine, Konstantinidis kaže kako pedijatri ističu korist od odlaska u školu, bez obzira na opasnost od kovida, a kovid, i ako se desi, imaće blaži oblik. Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida, ističe da je u svetu najmanji uspeh postignut kod dece.
Kaže da se i zaboravljene bolesti vrebaju iza ćoška i apelovao je da se obavi redovna vakcinacija kod dece. Govoreći o HPV vakcini, napomenuo je da je to preporučena vakcina koja se daje i devojčicama i dečacima i u 90 odsto slučajeva sprečava rak grlića materice, ali i rak usne duplje, grkljana, karcinom penisa i kondilome, prenosi RTS.
Dijeta — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pet navika koje će vam pomoći da se rešite viška masti na stomaku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala