Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Slovenija opet beži sa broda koji tone: Okreću se Americi – pokušajem ponižavanja Srbije

© AP Photo / Carolyn KasterSlovenija, zastava
Slovenija, zastava - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Imenovanjem svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan i činjenicom da o tome obaveštava zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, Slovenija pokazuje da preko Zapadnog Balkana, a mimo EU, pokušava da razvija odnose sa SAD, da bude neka vrsta američkog pratećeg orkestra, kaže istoričar Dragomir Anđelković.
Svoje izaslanike i specijalne predstavnike za Zapadni Balkan imaju EU, Velika Britanija, Nemačka i SAD, a Slovenija je odlučila da na tu poziciju imenuje Anžeja Frangeša o čemu je, kako je objavila slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon, obavešten i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Okretanje Americi

Prema rečima Anđelkovića, Zapadni Balkan je postao zgodna platforma za promovisanje raznih zemalja i njihovih funkcionera, „vrtlog“ u kome svi nastoje da izvuku neke poene i skrenu pažnju na sebe.

„Tako sada svi imaju izaslanike i planove, samo niko ne zna kako da zaista reši to pitanje, budući da na Zapadu za to ne postoji dobra volja. Ali, Slovenija je svesna toga da SAD evidentno preuzimaju takozvani pregovarački proces Beograda i Prištine i da se sve više angažuju, dok je Evropska unija inertna, u okviru nje postoje različiti stavovi i ta integracija ne funkcioniše na način na koji bi trebalo. U takvim okolnostima pragmatična Slovenija, koja je uvek gledala da beži sa broda koji tone, za sada, bar na ovom prostoru pokušava da se Americi ponudi kao partner za rešavanje problema, da bude neka vrsta američkog pratećeg orkestra“, ocenjuje istoričar.

U tom smislu se, kako kaže, imenovanje specijalnog izaslanika svodi na promociju Slovenije i njen pokušaj da profitira, odnosno da se preko balkanskih pitanja ta zemlja, kao bivša jugoslovenska republika koju na Zapadu doživljavaju kao upućenu u našu problematiku, na neki način bliže poveže sa Amerikom.

Ponižavanje Srbije

Politikolog, dr Stevan Gajić je mišljenja da je ovaj potez Slovenije deo konzistentne politike ponižavanja Srbije od strane Evropske unije i NATO.
„Oni pokušavaju da sve poslove ovde što pre završe, da se Kosovo prizna koliko je god moguće, jer su svesni da će posle ruske operacije i stvari na Balkanu da se promene. Zato mislim da je namera zapravo ponižavanje Srbije i da tom čoveku Ministarstvo spoljnih poslova Srbije momentalno treba da uvede trajnu zabranu ulaska u našu zemlju“, kategoričan je Gajić.
Slovenija, dodaje, nije zemlja koja o bilo čemu odlučuje, baš kao što ni Nemačka, niti nemački kancelar Šolc sami ne donose odluke, već izvršavaju naređenja Sjedinjenih Država - Slovenci sa izaslanikom za Zapadni Balkan, a Nemci sa slanjem oružja Ukrajini.
„Nisu oni obavestili Gabrijela Eskobara o imenovanju specijalnog izaslanika, nego je Eskobar obavestio Slovence da ga oni obaveste. Slovenci su, naime, morali ritualno da upropaste sve ono što su zaista sami pokušavali poslednjih petnaestak godina, a to je poboljšavanje odnosa sa Rusijom. Amerikanci im to nisu dozvolili i oni su morali da se sa svim ostalim „trabantima“ iz EU ritualno ponize i kažu da osuđuju Rusiju. Slovenci, dakle, nisu subjekat međunarodnih odnosa da bi se nešto pitali i bilo bi naivno verovati da su se sada probudili sa nekom svojom incijativom. To nije bila njihova autonomna odluka, već im je Stejt department dao tu ulogu da bi ponižavali Srbiju“, smatra politikolog.

Deo hora

Na pitanje šta Srbija može da očekuje od angažovanja Anžeja Frangeša, Anđelković kaže da Slovenija nije preterano bitan faktor, ali može da bude deo hora koji u glas ponavlja da je američka politika ispravna.
„Za nas su problem Amerika i vodeće zapadne sile, a ne Slovenija. Slovenija nije zemlja takvog ranga da bi se njeno uključivanje u čitav proces moglo tumačiti kao jačanje pritiska na Srbiju. Amerika je već dovoljno pojačala pritisak na nas, ali i Slovenija dodatno može da nam pravi neke probleme ili bar da ukaže zapadnim faktorima gde bi mogli da deluju efikasnije, budući da poznaje ovaj region. Mi svakako ništa dobro ne možemo da očekujemo ni od Slovenije ni od bilo koga drugog sa Zapada, jer svi oni jednostrano nastupaju na način koji je protiv naših interesa – podržavaju kosovski separatizam, traže od nas da prihvatimo tu secesiju i deluju, na kraju krajeva, prilično negativno i po drugim nacionalnim pitanjima, od Republike Srpske pa nadalje“, zaključuje Dragomir Anđelković za Sputnjik.
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
SRBIJA
Vulin Pahoru: Niko nije stradao zbog srpskog sveta, ali jeste zbog slovenačkog samoopredeljenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala