Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vulin Pahoru: Niko nije stradao zbog srpskog sveta, ali jeste zbog slovenačkog samoopredeljenja

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova izjavio je danas da zbog srpskog sveta niko nije stradao, ali zbog slovenačkog samoopredeljenja jeste, reagujući na navode slovenačkog predsednika Boruta Pahora da Srbija mora da odustane od ideje srpskog sveta kao svoje zvanične politike, saopšteno je iz MUP-a.
„Srpski svet nije zvanično opredeljenje ni politika Srbije, ali jeste prirodna potreba Srba da budu jedinstveni i da, kao na primer Nemci, žive ujedinjeni. Zastupati tezu da su Slovenci imali pravo da napuste Jugoslaviju, a da Srbi nemaju pravo da odlučuju o sebi je licemerno koliko i neodbranjivo. Pahor ne vidi pretnju miru u pokušajima ukidanja Republike Srpske i menjanju Dejtonskog sporazuma, baš kao što ne vidi opasnost ni u komadanju Srbije, ali vidi problem u ideji srpskog sveta“, izjavio je Vulin.

On, navodi se u saopštenju, kaže da „zbog ideje srpskog sveta nije stradao nijedan čovek, ali da je „zbog ideje o pravu Slovenaca na samoopredeljenje do otcepljenja, počeo građanski rat u SFRJ u kom su stradale desetine hiljada ljudi“.

„Pre nego Pahor nastavi da govori Srbiji šta i kako da radi, neka najpre vrati staž, prava i imovinu Srbima koji su do građanskog rata živeli ili još uvek žive u Sloveniji, a njegova država ih je učinila pravno nevidljivim“, izjavio je Vulin.
Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je danas, govoreći na otvaranju 17. Bledskog strateškog foruma, da Evropska unija mora učiniti sve da ubedi Srbiju da učvrsti politiku usmerenosti ka Zapadnoj Evropi dodajući da bi na taj način bili rešeni problemi u Bosni i Hercegovini, kao i dijalog Beograda i Prištine.
Ocenivši da bi Srbija bila voljna da rizikuje da se „odmakne od Rusije“ ako bi dobila čvrste garancije u EU, Pahor je kazao da EU mora sve učiniti da ubedi Srbiju da učvrsti politiku prema Zapadnoj Evropi, preneo je Tanjug.
„Tako bismo rešili probleme u BiH i dijalog Beograda i Prištine. Zvanična politika Srbije mora odbaciti inicijativu tzv. srpskog sveta, zatim separatističke tendencije u BiH i uspešno da završi dijalog sa Prištinom. EU tu ima najodgovorniju odluku“, naveo je slovenački predsednik.
Zastava Slovenije - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
REGION
Slovenija imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala