- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Prizemljen jedan od simbola američke vojske

CC0 / Unsplash/Jonny Gios / Helikopter H-47 činuk
Helikopter H-47 činuk - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Vojska SAD prizemljila je svoju flotu „radnih konja“ – helikoptera tipa H-47 „činuk“, jednog od simbola američke vojske i američkih ratova od Vijetnama do Bliskog istoka.
Helikopteri H-47 „činuk“ prizemljeni su zbog nekoliko slučajeva požara na motoru, navela je američka vojska, prenosi Difens post.
Tako će nekih 400 dobro naoružanih, teških transportnih „činuk“ helikoptera ispasti iz službe, zbog onoga što proizvođač motora „Hanivel“ opisuje kao „sumnjivi O-prstenovi“ koji nisu u skladu sa specifikacijom a korišćeni su na nekim letelicama. „Hanivel“ navodi da nije odgovoran za te prstenove ali ne navodi ko ih je proizveo i ugradio.
„Vojska je identifikovala uzrok curenja goriva koje je dovelo do manjeg broja požara motora u izolovanom broju H-47 helikoptera i primenjuje mere za rešavanje tog pitanja“, navela je Sintija Smit, portparol vojske SAD.
„Iako to nije dovelo do smrtnih slučajeva niti povreda, vojska je privremeno prizemljila flotu H-47 kako bi se izbegla svaka sumnja, dok se ne primene pomenute mere“, navela je ona.
„Činuk“ helikoptere, koje osim SAD koristi i Britanija i još skoro 20 zemalja, proizvodi „Boing“.
Imaju dva rotora i mogu da ponesu veliki teret a dobro su naoružani za situacije u borbi. Ove godine je Nemačka navela da planira kupovinu 60 ovih letelica, prenosi B92.
Povlačenje Amerikanaca iz Vijetnama 1975. godine - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Kriza u Avganistanu
Kao u Vijetnamu: Američki helikopteri evakuišu ambasadu u Kabulu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala