Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Niču betonski zidovi i rovovi za specijalce: Kosovska policija pravi bazu kod Jarinja - nemir raste

© Sputnik / Dejan SimićBaza kosovske policije kod Leposavića
Baza kosovske policije kod Leposavića - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Na severu srpske pokrajine, danas je primećen pojačan broj pripadnika Kfora i specijalnih snaga Kosovske policije. Veliki broj uniformisanih specijalaca nalazi se na novom punktu koji se nalazi oko pola kilometra od administrativnog prelaza Jarinje.
Tenzije rastu dan pred početak važenja sporazuma o ličnim dokumentima, kao i uredbe kojom je predviđeno da se u sledeća dva meseca automobili sa srpskim tablicama preregistruju na kosovske sa oznakom RKS.
Naintezivnije patroliranje je na putu od Kosovske Mitrovice prema administrativnim prelazima. Pripadnici Kfora nisu zaustavljali niti kontrolisali saobraćaj, kao što to nisu činili ni prethodnih dana. Namera im je samo da budu primećeni.

Kamp KFOR-a kod Leposavića

Nekoliko kilometara od Kforovog punkta, na mestu gde su krajem septembra podignute barikade u znak protesta zbog dolaska specijalaca na teritoriju opštine Leposavić, Kosovska policija kao da pravi kamp.
© Sputnik / Dejan SimićKfor na severu Kosova i Metohije
Kfor na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Kfor na severu Kosova i Metohije
Kako su se reporteri Sputnjika uverili, privremeni punkt se pretvara u bazu. Postavljaju se betonski bedemi, proširuje se i asfaltira drum.
Prema rečima meštana, pripadnici specijalnih snaga Kosovske policije pripremaju teren i u selu Jabuka. Kako navode, tamo se ukopavaju i pripremaju logistiku.
„Građevinske mašine u selu Jabuka kopaju rovove. Svi mi znamo da nije posao policije da se ukopava. Za šta se oni pripremaju? Prethodnih 15 dana preko 20 kontejnera je otišlo tamo, kao i cisterne sa vodom“, za Sputnjik priča Branislav Nedeljković, član rusko-srpskog prijateljstva iz Kosovske Mitrovice.
Nedeljković navodi da sve to utiče na stanovništvo koje je uznemireno, i da se sa dodatnim angažovanjem uniformisanih lica neće smiriti tenzije.
„Nove snage kosovskih policajaca i njihovo krstarenje putevima na severu Kosova i Metohije unose nemir među srpsko stanovništvo“, navodi Nedeljković.
© Sputnik / Dejan SimićGrafit u Severnoj Mitrovici
Grafit u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Grafit u Severnoj Mitrovici

Mir je samo prividan

Veroljub Petrović, direktor NVO “Humani Centar Mitrovica”, navodi da je trenutno prividni mir, ali i da može za dva minuta da plane i dogodi se konflikt.
„Postoji atmosfera nestabilnosti, za koji je najodgovorniji KFOR. Na osnovu Rezolucija 1244 SB UN, prema Aneksu dva, tačka 4. , KFOR je je zadužen za bezbednost svih, da osigura bezbedan povratak izbeglih i interno raseljenih. KFOR to nažalost ne radi. Mi se ne osećamo bezbedno“, navodi Petrović.
Disklejmer na administrativnom prelazu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
SRBIJA
Obaveštenja da se dogovor ne tumači kao priznanje Kosova postavljena na administrativnim prelazima
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
SRBIJA
Sputnjik na Jarinju: Kako sada izgleda ulazak na Kosovo i Metohiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala