Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik na Jarinju: Kako sada izgleda ulazak na Kosovo i Metohiju

© Sputnik / Milenko KovačevićAdministrativni prelaz Jarinje
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Na administrativnim prelazima koji iz centralne Srbije vode prema Kosovu i Metohiji danas u 7 časova postavljene su table na kojima stoji objašnjenje o sporazumu koji je 27. avgusta postignut između Beograda i Prištine u vezi sa ulazno-izlaznim dokumentima.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U praksi to znači da ni građanima Srbije, kao ni građanima KiM ubuduće neće biti potrebni dodatni papiri kako bi se kretali teritorijama Srbije odnosno Kosova i Metohije.
Kako za Sputnjik navodi Dušan Radaković, iz Centra za zastupanje demokratske kulture, ovaj dogovor se ne tumači kao priznanje Kosova, već je jako koristan za Srbe sa severa, kao i za Srbe koji žive u centralnoj pokrajini južno od Ibra.
„Postavljeni disklejmeri, u kojima se objašnjava da se omogućava korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine je isključivo iz praktičnih razloga. Imamo slobodu kretanja sa obe strane. Podsećam, u Kosovskoj Mitrovici imamo oko 10.000 studenata koji dolaze iz centralne Srbije. Sa druge strane, za građane iz centralnog dela Kosova i Metohije, sada su otvorena još tri administrativna prelaza“, objašnjava Radaković.
Prema njegovim rečima, svaki dijalog je dobar, jer je bolje godinama pregovarati, nego jedan minut bilo kakvog sukoba. Srbi željno iščekuju pozitivan ishod pregovora, da mogu konačno normalno da žive kao sav ostali svet.
Radaković kaže da se u disklejmerima navodi, da korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244. Disklejmeri su postavljeni dan uoči početka primene novog režima i dvojezični su – napisani su na srpskom i engleskom jeziku.
Reporteri Sputnjika su se uverili da bez problema teče saobraćaj na administrativnom prelazu Jarinje.
Disklejmer na administrativnom prelazu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
SRBIJA
Obaveštenja da se dogovor ne tumači kao priznanje Kosova postavljena na administrativnim prelazima
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
SRBIJA
Pojačano prisustvo Kfora na severu Kosova - napeto pred 1. septembar /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala