- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska i „Gasprom“ ugovorili dodatne isporuke gasa

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je izjavio da je Budimpešta s „Gaspromom“ potpisala ugovor prema kojem će se u tu zemlju od 1. septembra isporučivati dodatnih 5,8 miliona kubnih metara gasa dnevno, gasovodom „Turski tok“, preko Srbije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Pojavio se dogovor o isporukama gasa u septembru i oktobru. Od 1. septembra 'Gasprom' će nastaviti da isporučuje gas Mađarskoj u količini većoj od utvrđenih ugovora. U avgustu je maksimalna količina dodatnih isporuka bila 2,6 miliona kubnih metara dnevno. Sada smo uspeli da potpišemo ugovor, prema kojem će od 1. septembra južnim pravcem, odnosno kroz Srbiju, maksimalna dodatna dnevna količina gasa koja se isporučuje Mađarskoj biti 5,8 miliona kubnih metara“, rekao je Sijarto.
On je ponovo naglasio da je „energetsko snabdevanje Mađarske fizički nemoguće bez ruskog gasa“.
Mađarska i Gasprom su u septembru 2021. potpisali ugovore za isporuku 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina, od čega 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje ide trasom kroz Srbiju (iz „Turskog toka“) i jedna milijarda preko Austrije.
Prve količine gasa gasovodom „Balkanski tok“, kojim se gas dobija iz „Turskog toka“, krenule su u Mađarsku preko Srbije 1. oktobra. Obim ugovora jepribližno 12,3 miliona kubnih metara gasa dnevno.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
EKONOMIJA
Sijarto: Svetski poredak sve bliži velikom kolapsu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala