- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako je Gorbačov video neke od najvažnijih političkih događaja u svetu

© Sputnik / Yuryi AbramochkinPredsednik SAD Ronald Regan i predsednik SSSR Mihail Gorbačov potpisuju sporazum o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa 1987.
Predsednik SAD Ronald Regan i predsednik SSSR Mihail Gorbačov potpisuju sporazum o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa 1987. - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov iako nije aktivno učestvovao u politici, vrlo je angažovano pratio najvažnije tendencije i događaje na međunarodnoj sceni i iznosio svoje stavove.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Tako je, na primer, krajem decembra 2021. komentarisao rusko-američke pregovore o bezbednosti.
U izjavi za Sputnjik on je rekao da je Americi, posle raspada SSSR, „oholost udarila u glavu“. Tako se i pojavila ideja o širenju NATO a zaboravljene ideje o kolektivnoj bezbednosti.
Ipak, Gorbačov je smatrao da još nije kasno vratiti se tome.
„Ipak, smatram da nije kasno vratiti se tim idejama. Ne znam da li se to događa sada, posle pregovora predsednika Rusije i SAD, ali nekakav proces je počeo. Podržavam to, nadam se da će biti postignut neki rezultat. Takav da se sve evropske zemlje osećaju bezbedno“, rekao je on.
Upitan da li je posle raspada SSSR bilo moguće izgraditi odnose sa SAD na drugačiji način, tako da oni ne ugroze suverenitet Rusije, Gorbačov je naveo da je taj događaj oslabio Rusiju i da je došlo do sloma privrede i haosa.
„Kako, u takvom položaju, računati na ravnopravan odnos sa SAD, Zapadom?“, upitao je on.

O sastanku Putin-Bajden

Prvi susret predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi juna prošle godine bio je jedan od najznačajnijih političkih događaja a Gorbačov je s tim u vezi rekao:
„Težak je bio put do tog sastanka. Ponovo se sećam kako se odvijao proces do mog prvog susreta sa predsednikom Ronaldom Reganom. Na kraju smo došli do zajedničkog saopštenja. Sada vidim da su predsednici Rusije i SAD potvrdili našu formulu o nedopustivosti nuklearnog rata. Isto tako je važno da će na toj osnovi početi kompleksne konsultacije o strateškoj stabilnosti i nuklearnom naoružanju. Želim im uspeh“, rekao je Gorbačov tada za Sputnjik.

O Avganistanu

Avgusta prošle godine komentarisao je i povlačenje američkih snaga iz Avganistana, istakavši da treba izvući pouke iz te situacije i ne ponavljati slične greške.
„Neuspeh je trebalo priznati još ranije. Sada je potrebno izvući pouke i ne ponavljati slične greške“, rekao je on i dodao da je od početka taj poduhvat u Avganistanu neuspešna ideja iako ju je Rusija u početku podržavala.
Prema njegovim rečima, kao i kod mnogih drugih projekata u osnovi je bilo preuveličavanje pretnje i ne mnogo razumljive geopolitičke zamisli uz nerealne pokušaje demokratizacije avganistanskog društva.

O sporazumu START

„Trideset godina sporazuma START 1 je odličan jubilej. Svima treba čestitati. I danas želim da kažem da pitanje smanjenja strateškog ofanzivnog naoružanja ostaje najvažnije“, rekao je Gorbačov u julu prošle godine na godišnjicu potpisivanja sporazuma.
Dodao je da to pitanje nije zaključeno i da nijedna strana ne treba da odugovlači pregovore o strateškoj stabilnosti koji su tada počeli.

O atentatu na Abea

Poslednji put oglasio se posle atentata na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea 8. jula.
Tada je izjavio da je šokiran vešću o njegovoj pogibiji i izrazio saučešće njegovoj porodici, narodu i rukovodstvu Japana.
Mihail Gorbačov tokom posete Jugoslaviji, susret sa Lazarom Mojsovim - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Podkast
Kraj jedne epohe: Šta je ostavio u nasleđe Mihail Gorbačov | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala