- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gorbačov je bez kompleksa znao da kaže da političari Amerike i Britanije mnogo lažu

© Sputnik / Юriй SomovMihail i Raisa Gorbačov tokom posete Beogradu
Mihail i Raisa Gorbačov tokom posete Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Dopisnik Novosti Branko Vlahović je imao priliku da Mihaila Gorbačova, koji je sinoć preminuo u 92.godini, prati od početka njegove karijere, a za njega kaže da, iako je bez kompleksa znao da kaže da političari Amerike i Britanije mnogo lažu, patio je, kao i bivši predsednik Rusije Boris Jeljcin, od „bolesti zabluda“.
Prvi razgovor sa Gorbačovom, priseća se Vlahović, ticao se uvođenja privatnih restorana u Rusiju.
„Mene je fasciniralo to pošto sam se tada sa njim prvi put sreo kako je bio skromno obučen i nosio je „salamander“ zimske cipele za razliku od Borisa Jeljcina i ostalih koji su kasnije kupovali robu preko kataloga i zapadnih modnih kuća, tako da što se tiče odevanja razlikovao se od ostalih političara“, kaže novinar. Smatra i da je jedan od problema bila i Gorbačovljeva supruga Raisa, koje je, kako kaže, svima davala savete i nije bila omiljena u starijem delu populacije dok su je mlađi smatrali vesnikom promena.
© Sputnik / Юriй SomovMihail i Raisa Gorbačov u Kući cveća
Mihail i Raisa Gorbačov u Kući cveća - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Mihail i Raisa Gorbačov u Kući cveća
„Uvek je bila sređena a i sa njom sam imao priliku da se sretnem i razgovaramo i to su isto bili kratki razgovori oko njenih utisaka za vreme boravka na Balkanu“, kaže Vlahović.
On posebno izdvaja još nekoliko detalja o Gorbačovu vezanih za ovaj region:
„Posle jedne od promocija njegovih knjiga, jer on je objavio više knjiga, i posle te jedne promocije prišao sam mu i dok smo govorili oko njegove knjige pomenuo sam mu da sam ja jedan od tih stranih novinara koji su 1985. godine kada je došao na vlast pisao o njemu i perestrojci. On se na to nasmejao i rekao – da to su bila takva vremena, svi smo se nadali da će promene biti važne i da će se u Sovjetskom Savezu daleko bolje živeti“.
Vlahović je ispričao i detalj u vezi sa dolaskom Veljka Kadijevića u Moskvu, kada se sreo sa maršalom Dmitrijem Jazovom.
© Sputnik / Юriй SomovMihail Gorbačov sa suprugom Raisom u Beogradu
Mihail Gorbačov sa suprugom Raisom u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Mihail Gorbačov sa suprugom Raisom u Beogradu
„Kadijević je molio Jazova da Sovjeti daju garanciju da neće dopustiti nikakvo mešanje ako naša vojska napravi puč. Međutim, Jazov mu je tada rekao da on kao maršal ne zna kako da reši ni svoje probleme u zemlji, a samim tim je i nerealno da nam može pružiti neku pomoć. I ta mistifikacija oko te ruske pomoći je apsolutno nepotrebna, jer mi je Gorbačov u jednom razgovoru rekao da se Jugoslavija morala raspasti, jer su za raspad, osim Hrvata, bili i Slovenci. Tada mi je reko da je video čak i dokument oko toga da Slovenci jednostavno ne žele više da žive u SFRJ“, navodi novinar.
© Sputnik / Юriй SomovSastanak Mihaila Gorbačova, Lazara Mojsova i Boška Krunića u Beogradu
Sastanak Mihaila Gorbačova, Lazara Mojsova i Boška Krunića u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Sastanak Mihaila Gorbačova, Lazara Mojsova i Boška Krunića u Beogradu
Kad je reč o Gorbačovu, on smatra da ima preterivanja oko njegove uloge u promenama jer je, kako kaže, spisak želja šta je Gorbačov hteo da napravi bio mnogo veći od onog što je uspeo.
„Ali osuđivati Gorbačova za to da je on rasturio Sovjetski Savez nije korektno iz prostog razloga što je glavni krivac Boris Jeljcin. Ambiciozni Jeljcin je hteo da po svaku cenu sedne u glavnu fotelju u Kremlju i on je zajedno sa predstavnicima Ukrajine i Belorusije doveo do raspada sovjetske države“, objašnjava Vlahović.
Jedan deo mlađih ljudi je spreman da za sve nevolje okrive Gorbačova, što nije korektno, dodaje on.
„Mora se reći da je po odlasku iz aktuelne politike Gorbačov davao izjave zapadnim medijima koje nisu bile nimalo mekane u odnosu na Zapad i otvoreno je govorio o njihovim greškama. To je međutim bilo kasno , a i on i Jeljcin su bolovali od jedne te iste bolesti – bolesti zabluda. Obojica su verovali da baš oni mogu da sa Amerikancima naprave takve dogovore da nikada neće biti rata, i da će sve biti mirno. Obojica su se razočarali, prvo Gorbačov koji je bez kompleksa znao da kaže kako američki i britanski političari mnogo lažu. Tako oštre ocene niko od ruskih političara nije javno govorio do dolaska Putina na vlast“, zaključuje Vlahović.
Mihail Gorbačov  - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
RUSIJA
Šta je Gorbačov govorio o Jugoslaviji
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
RUSIJA
Putin: Gorbačov imao ogroman uticaj na tok istorije
Svetski lideri o Gorbačovu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
RUSIJA
Čovek koji je promenio istoriju 20. veka: Svetski lideri o Gorbačovu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala