- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Desant“ Albanaca na Britaniju: Održan hitan bezbednosni sastanak

CC0 / Pixabay/Gerd Altmann / Migranti na brodu
Migranti na brodu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Priti Patel, ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije, sastala se sa predstavnicima albanske policije u nameri da suzbije sve veći broj Albanaca koji čamcima preko Lamanša stižu u tu zemlju i podnose lažne zahteve za azil.
Sastanak koji je održan u ponedeljak deo je razgovora o razmeni forenzičkih i biometrijskih podataka kako bi se suzbio broj onih koji iz Albanije sa kriminalnim dosijeom ulaze u Veliku Britaniju, saopštilo je britansko ministarstvo unutrašnjih poslova.
Patel i albanski ministar unutrašnjih poslova Bledar Čuči potpisali su sporazum o borbi protiv kriminalnih grupa koje ljude iz Albanije preko Evrope krijumčare u francuski grad Kale, odakle čamcima dolaze u Britaniju.
Specijalisti britanskih i albanskih policijskih, obaveštajnih i operativnih timova pokušaće da dogovore konačne detalje o tome kako će timovi na prvoj liniji delovati u borbi protiv priliva Albanaca preko Lamanša.
© AP Photo / Muhizi OlivierPriti Patel
Priti Patel - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Priti Patel
Podaci objavljeni prošle nedelje pokazuju da je 2.165 Albanaca stiglo u Veliku Britaniju malim čamcima između januara i juna 2022. godine, u poređenju sa samo 23 otkrivena slučaja u istom periodu prethodne godine.
Prema britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova, Albanija je „bezbedna i prosperitetna zemlja“, pa smatraju da mnogi državljani Albanije putuju kroz više evropskih zemalja da bi stigli u Veliku Britaniju kako bi podneli lažne zahteve za azil.
„Sramno je i apsurdno da toliko albanskih državljana ulazi u Veliku Britaniju malim čamcima, kada je njihova matična zemlja sigurna. Potpisala sam 2021. prvi sporazum o vraćanju sa Vladom Albanije, koji pokriva našu zajedničku saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i ilegalne migracije“, rekla je Priti Patel.
Kaže da sporazum omogućava da se albanski državljani na nedeljnom nivou vraćaju iz Britanije, što će, kako najavljuje, nakon novih sastanaka i dogovora sa albanskim vlastima biti još više ubrzano.
„Albanske državljane ilegalno dovode mreže organizovanog kriminala koje putuju kroz više zemalja EU. Oni pokušavaju da zatraže azil u Velikoj Britaniji u nadi da mogu ostati ovde i nestati u kriminalnom podzemlju koje drže albanske bande. Zaustavićemo to“, naglasila je Patel.
Ipak, Savet za izbeglice upozorava da bi bilo pogrešno prejudicirati stvari. Ističu da nisu svi slučajevi isti, kao i da se većina zahteva za azil albanskih državljana u Velikoj Britaniji još uvek odobrava, prenosi RTS.
Migranti u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
SVET
Britanija ima novi plan: Migrante bi da šalje u Albaniju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala