Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nova pretnja Prištine

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vučić
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da najnovija izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u vezi sa tablicama predstavlja novu pretnju Srbiji. Vučić je ocenio i da dogovor o dokumentima koji je postignut dobar za nas da je to je usmeni dogovor, i da misli da smo uspeli nešto da ispravimo.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Aljbin Kurti je danas rekao da očekuje da do oktobra više neće biti nevažećih tablica na Kosovu. To znači da on želi sukobe i nastavak problema. I jasno je da tu ne postoji ni prostor na koji bi mogli da se pozovu trenutno. Imaju sporazum o slobodi kretanja koji se tiče i tablica u tački 7. ali je tu drugačija i komplikovanija situacija i sa KS tablicama. Mi ćemo se boriti i čuvati stranu našem narodu“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je podsetio da je i ranije ukazivao da i kada se reši jedna stvar, onda dolazi druga, treća, četvrta…
Poručio je da će se Srbija boriti i čuvati stranu našem narodu, ali je dodao da je, ipak, veoma zabrinut i da kada, kako se nada, rešimo jednu stvar, plaši se da će se pojaviti neke druge stvari.
„Plašim se da dolaze druge stvari i da neko upravo želi da nas uvede u sukobe, a naše je da to dokle možemo da čuvamo našu poziciju i izbegavamo, ali kada više ne možemo saterani ste uza zid i nemate kud“, istakao je Vučić.
Vučić je poručio da Srbija ni za jotu nije odstupila od svoje pozicije po pitanju dokumenata.
Imate disklejmer na kojem piše da to nije priznanje, izborili smo se za srpsku državnost na KiM, da dokumenti Srbije važe na KiM, našli smo najbolje tumačenje a to je da Srbi na KiM imaju pravio na dokumenta Srbije, istakao je on.
„Da se ne prave naivni, mi smo i do sada primali njihova dokumenta i sa njima su išli od 2011. u centralnu Srbiju samo smo gubili pet minuta izdavali papir, a ovako imate tri sa dva veliki poster, tzv. disklejmer, na kome piše da to nije nikakvo priznanje i da mogu da putuju, ali smo se izborili za srpsku državnost na KiM, da dokumenta Srbije važe na KiM posebno Srba sa KiM. U tom smislu smo našli najbolje tumačenje koje Priština nije sa lakoćom prihvatala , a to je da Srbi sa KiM imaju pravo na svoja dokumenta Republike Srbije“, naveo je Vučić.
On je tako odgovorio na pitanje da li ovaj dogovor oko ličnih dokumenata smanjuje tenzije na KiM, s obzirom da i Srbija ostaje pri stavu o tablicama i da je ocenio da će spor oko registarskih tablica dovesti do još veće krize.
Nikome nije teže, već je svima je lakše i ni za jotu nismo promenili svoju poziciju, naglasio je predsednik.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SRBIJA
Vučić: Strani vojni atašei zahtevali da obiđu kasarne u Raški i Novom Pazaru – odbio sam
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SRBIJA
Kurti: Nadam se da do oktobra na Kosovu neće biti vozila sa nevažećim tablicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala