Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Nadam se da do oktobra na Kosovu neće biti vozila sa nevažećim tablicama

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je da je zadovoljan postignutim dogovorom o slobodi kretanja građana, dodajući da se nada da do oktobra na Kosovu neće biti vozila sa nevažećim tablicama, prenosi Gazeta ekspres.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Dali smo srpskim građanima dva meseca da preregistruju vozila na Republiku Kosovo. Nadam se da do oktobra nećemo videti vozila sa nevažećim tablicama na Kosovu. Tako nešto nije protiv Srba, već se radi na poštovanju zakona i reciprociteta", izjavio je Kurti za Bi-Bi-Si.
On je zahvalio stranim diplomatama i građanima tzv. Kosova.
„Razgovori u Briselu nisu bili laki, ali rezultati su zadovoljavajući jer sada imamo reciprocitet Kosova i Srbije, u smislu slobodnog kretanja, za građane obe zemlje. Zahvaljujem Borelju, Lajčaku i Eskobaru na njihovom trudu u Prištini i Beogradu, a ujedno zahvaljujem građanima Kosova na podršci“, rekao je Kurti.
Govoreći o tenzijama od pre mesec dana na severu Kosova u vezi sa primenom reciprociteta, kada je Vlada Kosova odlučila da na američki zahtev odloži sprovođenje odluka do 1. septembra, Kurti je istakao da je "ubeđen da ništa nije bilo protivzakonito“, prenosi Kosovo onlajn.
Podsetimo, odlukom vlade u Prištini, registarskim tablicama MUP-a Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ od prvog avgusta se zahteva da registruju svoja vozila na takozvane RKS tablice, a rok za promenu je do 30. septembra. Po nalogu SAD, Priština je za 30 dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila.
Za vozila sa tablicama gradova u centralnoj Srbiji ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SRBIJA
Petković: Nećemo odustati od KM tablica
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SRBIJA
Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim kartama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala